Última actualització: 4 abril, 2024
És una de les grans novetats que ens oferirà el sector de la restauració per a aquest 2024 a Catalunya: l’aplicació de la Llei contra el Malbaratament Alimentari. Cal recordar que a Espanya la seva aprovació definitiva va quedar aturada amb la convocatòria de noves eleccions a l’estiu. Fins que no es formi un nou Govern no es podrà reprendre el procés per aprovar una de les lleis que més consens havia generat entre totes les forces polítiques.
Com tota nova llei genera dubtes i inquietuds. Per ajudar el sector a aplicar la llei, la Conselleria d’Acció Climàtica i Agenda Rural va encarregar a SAIA l’elaboració d’una guia pràctica que es pot descarregar aquí. La pedagogia i difusió són fonamentals i en aquesta tasca també hi és SAIA. Luis Riera, director de SAIA, ha fet nombroses xerrades els últims mesos per presentar les claus de la nova llei i presentar aquesta guia. En aquest sentit us recomanem aquest article sobre la ponència de Luis Riera a l’HIP 2023 el mes de març passat.
El passat 6 de novembre SAIA va presentar la Guia Oficial contra el Malbaratament Alimentari al Gastronomic Forum de Barcelona. La intervenció es va centrar a explicar els 10 passos per elaborar un Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari al sector de la restauració comercial i les cuines centrals. Un dels passos que més dubtes genera és el pas 4: quantificar el malbaratament alimentari. Lluis Riera va deixar clar que aquesta tasca només l’han de fer les empreses de restauració petites, aquelles que tenen menys de 10 treballadors.
Joan Godia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, va ser la persona encarregada de donar veu a la Generalitat de Catalunya i explicar com seria l’aplicació i el desplegament de la llei durant el primer semestre del 2024.
La taula rodona també comptava amb la presència d’una altra de les parts implicades: els responsables de les cuines als restaurants. En aquest cas, van ser els xefs Lluc Quintana i Ada Parellada els que van explicar als assistents com combaten el malbaratament alimentari i ens van donar alguns consells i algunes receptes per aprofitar aliments.
La presentació de la Guia per a la Prevenció del Malbaratament Alimentari no podia encaixar millor a Gastronomic Forum Barcelona 2023. I és que el tema principal d’aquesta edició ha estat, precisament, el compromís de la cuina i la gastronomia per la sostenibilitat i la protecció de la biodiversitat. A més, el certamen ha destacat que bona part dels restaurants participants tenen com a distintiu, a més de les estrelles Michelin clàssiques, les estrelles Michelin Verdes, que premien aquells restaurants que duen a terme iniciatives per a la gestió de recursos i eliminació de residus. Un dels restaurants que té aquesta estrella des de ja fa uns quants anys i que treballa colze a colze amb SAIA és el Restaurant Lluerna.
Gastronomic Forum Barcelona 2023 ha estat un èxit i el més gran dels que s’ha fet fins ara amb un increment del 20% del nombre d’empreses expositores i l’assistència de 18.500 professionals.