11/10/2021

TUPPERS SENSE BPA: Són tots els tuppers de plàstic dolents per a la salut?

tupper-batch-cooking


Hi ha qui pensa que els tuppers de plàstic són dolents per a la salut. I això no té perquè ser així. No tots els tuppers de plàstic són perjudicials o perillosos. A l’hora de comprar un tupper hem de fixar-nos en els pictogrames que incorpora, o assegurar-nos que es tracta de tuppers sense BPA, substància de la qual ara parlarem en aquest post. Amb els pictogrames sabrem si el tupper es pot usar per a ús alimentari i si es pot introduir al microones, al rentaplats o al congelador. I és que no tots els recipients de plàstic serveixen per emmagatzemar aliments.

Els tuppers destinats a ús alimentari passen uns estrictes controls que garanteixen el seu ús per a aquest fi. Aquests controls serveixen per comprovar si, per exemple, el plàstic es deteriora o desprèn micropartícules a l’entrar en contacte amb un aliment àcid com pot ser el tomàquet. Gràcies a aquestes proves, podem estar tranquils quan, per exemple, posem un tupper al microones. Si en el tupper apareix el dibuix d’microones vol dir que escalfar no suposa risc per a la salut. Conclusió: fixa’t sempre en els pictogrames per estar tranquil amb els tuppers de plàstic.

Fa uns anys es va detectar que una substància present en el plàstic, el BPA (bisfenol A) podia transmetre als aliments, sobretot si se sotmetien a un reescalfament. Per això, cada vegada més els tuppers que es compren en llocs de confiança són d’un plàstic lliure de BPA ja que des de setembre de 2018 el BPA està prohibit en recipients destinats a emmagatzemar aliments.

simbolos-tupper

Qué passa amb els envasos pensats per a un altre ús?

El problema sorgeix amb la utilització d’envasos o de tuppers de plàstic que no estan testats. A les ampolles d’aigua surt aquest missatge de “no reutilitzar”, oi ?. El posen perquè aquest recipient ha estat provat per envasar aigua i no s’ha provat amb altres productes com brous o gaspatxos casolans. També és habitual reutilitzar envasos de plàstic del menjar dels take away (menjar xinès, el pollastre rostit de diumenge, etc.), que probablement estiguin adaptats per a l’ús alimentari (caldria veure si incorporen el logotip de la copa i la forquilla ) però que no solen estar preparats per al microones. Aquests plàstics poden afavorir la migració de substàncies a l’aliment.

A l’hora de rentar el tupper de plàstic el millor és fer-ho al rentaplats ja que la calor de l’aparell dissol els greixos i fa que quedi perfectament net sense restes d’aliment. Això sí, també heu de fixar-vos en el pictograma del rentaplats per estar segur de que es pot rentar a la màquina.

Un dels desavantatges dels tuppers de plàstic és la seva durabilitat, que és menor que la del vidre o l’alumini. Hi ha diversos aspectes que ens indiquen que el tupper està en mal estat. Si s’ha deformat i no tanca bé, si ha saltat la capa que el recobreix o si persisteix l’olor d’aliments, vol dir que és el moment de retirar el tupper de plàstic.

Per què els tuppers de vidre són més segurs que els de plàstic?

Els tuppers de vidre no pateixen aquest desgast. El vidre és un material que es pot utilitzar per emmagatzemar aliments, per al congelador, al microones i fins i tot per al forn. A més és el material més inert i menys porós de manera que la transferència a l’aliment és nul·la. El dolent de l’vidre és que és més difícil de transportar perquè pesa més ia més es pot trencar. Cal anar amb compte també quan traiem un tupper de vidre de congelador i el fiquem al microones ja que el xoc tèrmic pot provocar que es trenqui.

L’ús dels tuppers és fonamental en la majoria de llars. Ja sigui per guardar sobres del menjar, per organitzar-te la setmana gràcies a l’Batch Cooking, o per portar-te el menjar a la feina. Sobre el transport, un apunt més. Cal evitar barrejar tuppers calents amb altres amb menjar que ha de transportar-freda (una amanida, un iogurt, etc.) ja que es pot trencar la cadena de fred i espatllar el producte.




No et perdis cap post!

Inscriu-te al nostre newsletter i els rebràs al teu correu.


© SAIA 2022