Última actualització: 6 abril, 2024
Segurament molts de nosaltres recordem la crisi de la carn de cavall present als productes carnis etiquetats com a carn d’origen boví que va esquitxar a Ikea el 2013, a més d’altres marques comercials, com Nestlé o Buitoni. El seu impacte no només va radicar en la sensació d’estafa al consumidor, sinó també en la sensació d’indefensió, en no localitzar l’origen del frau. Llavors es va criticar la irregularitat als sistemes de traçabilitat als aliments.
La traçabilitat alimentària o dels aliments és la capacitat de trobar i seguir el rastre d’un aliment, un pinso o un animal destinats a la producció d’aliments o a la producció de substàncies destinades a la incorporació d’aliments o pinsos o amb probabilitat de ser-ho.
Així, un bon sistema de traçabilitat ens permet estirar el fil per trobar l’origen de qualsevol problema de seguretat alimentària, com un detectiu quan fa una reconstrucció dels fets. En el cas de la carn de cavall etiquetada com carn d’origen boví, el sistema hauria de permetre detectar en quina fase per les quals va passar l’aliment es va incorporar la carn de cavall. Va ser a l’escorxador? Va ser posteriorment, al processat? Mai es va aclarir.
En canvi, el 2004, durant un control aleatori estàndard dels nivells de dioxines a la llet d’una explotació agrària holandesa, les autoritats d’aquest país van detectar un alt nivell d’aquest element al producte lacti. La traçabilitat va permetre estirar el fil cap a endavant, i retirar del mercat els productes derivats d’aquesta llet fins a l’última fase de comercialització, i també cap enrere, podent localitzar l’origen de la contaminació, que va resultar ser l’argila utilitzada al processament d’aliments per separar les patates d’alta qualitat de les de baixa qualitat. Aquesta argila va contaminar les closques de patata usades per alimentar els animals dels quals s’extreia la llet, i podent-se corregir l’error i retirant-se també del mercat aquesta argila i els productes que havia contaminat.
La traçabilitat en els aliments es regeix pel Reglament (CE) nº 178/2002 del Parlament Europeu i el Consell, en el qual s’estableixen els principis i requisits generals de la legislació alimentària.
Conèixer la traçabilitat dels aliments permet reconstruir l’itinerari que ha seguit un producte directament o indirecta destinada al consum, des de la seva recol·lecció, producció, elaboració, emmagatzematge, distribució, etc., de manera que si sorgeix qualsevol problema, es pot detectar en quina fase s’ha produït i tallar-ho des d’aquí.
Però no només això: el sistema de traçabilitat permet saber, entre d’altres, on i com s’ha elaborat un producte. En el cas dels productes carnis a Ikea, per exemple, el producte no estava contaminat (menjar carn de cavall és completament saludable), sinó que suposava un frau al consumidor, i es va retirar del mercat per informar malament al consumidor. En aquest sentit, la traçabilitat és especialment important per a persones al·lèrgiques, intolerants a la lactosa, celíaques, o que segueixen alimentació vegana, vegetariana, kosher, halal, etc., que requereixen assegurar-se que no s’ha produït contacte amb un producte que li causa al·lèrgia, o amb lactosa, o gluten, o carn, o productes lactis, etc., en cap punt de la cadena de subministrament.
L’etiqueta dels aliments és una de les principals eines que permeten la seva traçabilitat. A més de contenir el codi de barres, que s’ha de regir per estàndards internacionals de traçabilitat, l’etiqueta ha de contenir dades visibles com l’origen o on s’ha engreixat i sacrificat l’animal en el cas de la carn, la traçabilitat concreta de la qual parlem en un altre post, els ingredients i el centre de fabricació o distribució, entre d’altres.
Implementar un sistema de traçabilitat és més o menys complex depenent del tipus d’activitat que es desenvolupi. No és el mateix implantar un sistema de traçabilitat en la producció de productes carnis que en la producció i distribució de taronges.
A grans trets, un sistema de traçabilitat ha d’incloure un sistema documental que registri:
Cada vegada més hi ha eines per facilitar la traçabilitat, com programaris que permeten introduir fàcilment les dades i fins i tot exportar-per introduir-les en documents oficials per estalviar temps. És molt recomanable recórrer a una empresa especialitzada en seguretat alimentària per adquirir informació i formació sobre estàndards i sistemes de traçabilitat per després poder-los aplicar correctament, prevenint problemes i adquirint eines per solucionar els que puguin sorgir.