Última actualització: 17 abril, 2024
Massa sovint, quan emmagatzemem aliments a la nevera, ens guiem de paràmetres que no tenen res a veure amb la seva vida útil real, com el seu color o la seva olor, per a saber si encara són aptes per al consum. Això ocorre perquè la data de caducitat que els fabricants especifiquen en l’etiqueta aplica als productes que estan sense obrir, però no als oberts, i evidentment tampoc als quals no porten etiqueta, com els aliments a granel (fruites, verdures, carns i peixos sense envasar…) A SAIA hem elaborat aquest post com una petita guia sobre la vida útil de cada aliment a la nevera. I no et perdis tampoc el post sobre quant duren els aliments en el congelador.
“Vida útil” és un terme confús, però molt important. Com estableix aquest post del laboratori de microbiologia ACONSA, encara que existeixen diverses definicions d’aquest terme, totes apunten al temps en què l’aliment és segur i manté les seves propietats físic-químiques i organolèptiques (sabor, aroma, textura, aparença, etc.). Això depèn de diverses condicions intrínseques al propi aliment -la seva activitat de l’aigua, el seu pH, la disponibilitat d’oxigen, etc.- i de les condicions extrínseques o de conservació-la temperatura, la humitat relativa, etc.-)
La data de caducitat o data de consum preferent és el temps màxim que el fabricant pot garantir que l’aliment és segur i/o manté intactes les seves propietats físiques químiques o organolèptiques (cal recordar que és el responsable d’això davant la llei). Una vegada ha passat aquest període de temps el producte no necessàriament passa a ser insegur o de menor qualitat: simplement l’empresa no pot garantir-ho.
La data de caducitat, per tant, és l’expressió d’una part de la vida útil d’un aliment,la data de caducitat establerta pel fabricant sol fer referència només al mateix temps que l’aliment romangui sense obrir. A partir d’aquest moment, entren en joc factors extrínsecs (que com hem dit poden ser la temperatura, la humitat relativa, etc.) que modifiquen les condicions intrínseques (la seva disponibilitat d’oxigen, la seva activitat hídrica, etc.) i que no estan a l’abast de la garantia del fabricant.
Per aquest motiu la vida útil d’un aliment obert (però també d’un segellat que requereixi refrigeració) pot ser major o menor depenent de l’aliment i de les condicions de magatzematge (inclòs, per exemple, el tipus de nevera). Per això les dades que oferirem en aquesta guia en referència a quant duren els aliments a la nevera han de tenir en compte, entre altres, les especificacions de cada electrodomèstic. A més és important recordar que alguns fabricants sí que especifiquen en l’etiqueta la durabilitat dels aliments una vegada oberts, i això prevaldrà per davant de les recomanacions aquí descrites.
La nevera garanteix que un aliment es conserva a una temperatura entre els 2°C i els 8°C segons el ple o el buido que estigui, encara que la major part dels fabricants recomanen una temperatura estable d’uns 4 °C (existeixen ja electrodomèstics intel·ligents que detecten el grau d’ocupació que contenen i el regulen automàticament). Això aplica tant als frigorífics com als que només tenen una porta (sense congelador).
A aquesta temperatura poden sobreviure i fins i tot proliferar (encara que molt més lentament que a altes temperatures, ja que el fred actua sobre el metabolisme dels microorganismes i inhibeix l’activitat dels enzims que desenvolupen. ) norovirus, alguns paràsits, Listeria, Aeromonas, Clostridium botulinum (causant de malalties com el botulisme) o Salmonel·la, entre altres. Per això és molt útil tenir present el temps que pot transcórrer abans que els microorganismes puguin suposar un risc per a la salut, però també abans que qualitats com la seva aroma, el seu sabor, la seva textura o el seu aspecte també es vegin afectades.
Els productes carnis són molt peribles i molt sensibles al creixement microbiològic i als canvis que provoquen la seva deterioració. Si no es planeja menjar-los immediatament després de comprar-los, l’ideal és conservar-los en el congelador, especialment si es compren sense envasar.
Per a conèixer la vida útil de les carns envasades sense obrir, consultar la data de caducitat en l’etiqueta.
Producte | Presentació | Quant dura a la nevera? |
Salsitxes de frankfurt | Paquet obert | 1 setmana |
Companatge | Paquet obert o en rodanxes | 3 a 5 dies |
Bacon i embotits | Bacon | 1 setmana |
Embotits crus, de pollastre, gall dindi, porc o boví | 1 a 2 dies | |
Embotits ben cuits, de pollastre, gall dindi, porc o boví | 1 setmana | |
Carns fresques i hamburgueses i carn picada de boví, oví i porcí | Filets | 3 a 5 dies |
Costelles | 3 a 5 dies | |
Triperia (llengua, ronyons, fetge, cor, budells) | 1 a 2 dies | |
Carns cuinades i sobres de carn | Carn cuita i plats de carn | 3 a 4 dies |
Carns cuinades i sobres de carn | Brou o salsa de carn | 1 a 2 dies |
Pernil | Bullit, segellat al buit en fàbrica, enter, obert | 3 a 5 dies |
Pernil | Bullit, segellat al buit en fàbrica, en rodanxes, obert | 3 a 4 dies |
Pernil | Bullit, a granel, sencer | 1 setmana |
Pernil | Bullit, a granel, tallat en rodanxes | 3 a 4 dies |
Pernil | Serrano, segellat al buit en fàbrica, en rodanxes, obert | 5 a 7 dies |
Pernil | Serrano, a granel, sencer | 1-2 meses |
Pernil | Serrano, a granel, tallat en rodanxes | 5 a 7 dies |
Aus de corral fresques | Pollastre o gall dindi, sencer | 1 a 2 dies |
Aus de corral fresques | Pollo o pavo, en trozos | 1 a 2 dies |
Aus de corral fresques | Menuts | 1 a 2 dies |
Ocells de corral cuinades i sobres d’aviram | Pollastre fregit | 3 a 4 dies |
Ocells de corral cuinades i sobres d’aviram | Guisats amb ocells cuinats | 3 a 4 dies |
Ocells de corral cuinades i sobres d’aviram | Trossos de carn | 3 a 4 dies |
Ocells de corral cuinades i sobres d’aviram | Trossos de carn coberts de brou o salsa | 3 a 4 dies |
Ocells de corral cuinades i sobres d’aviram | Nuggets i crestes de pollastre | 3 a 4 dies |
Hi ha un refrany que diu “les visites com el peix, al tercer dia fan olor”, i no va desencaminat. A pesar que qui ho va inventar, probablement no sabia que existirien les neveres, avui dia la vida útil del peix a la nevera no ha canviat molt, i fins i tot és més restringida pels coneixements actuals sobre el risc microbiològic que entranya. Per aquest motiu la seva vida útil a la nevera no supera els dos dies en la major part de casos.
Per a conèixer la vida útil dels peixos envasats sense obrir que podem adquirir en el supermercat, consultar la data de caducitat en l’etiqueta.
Producte | Presentació | Quant dura a la nevera? |
Peix i marisc frescos | Peix blanc | 1 a 2 dies |
Peix blau | 1 a 2 dies | |
Gambes fresques, petxines de pelegrí, crancs, calamars | 1 a 2 dies | |
Peixos i mariscos cuits i en llauna | Peix o marisc cuinat | 1 a 2 dies |
Peix fumat | 7-14 dies | |
En llauna oberts | 3 a 4 dies |
Gairebé tots els productes lactis, especialment la llet i el formatge, han d’emmagatzemar-se a la nevera. Algunes excepcions són la llet en brick sense obrir, la llet en pols, la llet condensada i els gelats (en congelador). El període de temps que es pot conservar cada producte lacti a la nevera varia, però en general, tenen una vida útil molt curta, així que cal tenir-lo en compte quan calculem la seva rotació en la cuina.
Per a conèixer la vida útil dels productes lactis envasats sense obrir, consultar la data de caducitat en l’etiqueta. En molts casos, no obstant això, una vegada transcorreguda la data no són necessàriament poc segurs, sinó que la seva qualitat no serà òptima, es podrà veure afectat el sabor, la textura o l’aspecte.
Producte | Presentació | Quant dura a la nevera? |
Llet | En brick, oberta | 7-14 dies |
Nata, crème fraîche | En brick, oberta | 5 dies des de la seva obertura |
Gelat | – | Ha de conservar-se en el congelador |
Iogurt | Obert | 7 dies |
Formatges semicurats i curats | A granel, oberts | 1-3 mesos segons el tipos |
Formatges tous, cottage i crema | A granel, oberts | 1-2 setmanas |
Mantega | Envasada, oberta | 2 mesos |
Margarina | Envasada, oberta | Cap a 6 mesos |
Llet condensada | En pot | No necessita refrigeració |
Ous i productes a base d’ou | Ous crus amb closca | 3 a 5 setmanas |
Clares i rovells d’ou crus | 2 a 4 dies | |
Ou cru congelat accidentalment amb closca | Utilitzar immediatament després de descongelar | |
Ous durs | 1 setmana | |
Ou líquid pasteuritzat (huevina), obert | 3 dies | |
Clara d’ou pasteuritzada, oberta | 3 dies | |
Truita francesa | 1-2 dies | |
Truita de patates | 2-3 dies | |
Natilles casolanes | Després de fornejar, 3 a 4 dies | |
Quiches casolanes | Després de fornejar, 3 a 5 dies |
Menjar fruites i verdures és fonamental en una dieta saludable, però la seva curta vida útil unida a la vida atrafegada que portem, o a una mala planificació de la carta i els menús en un restaurant, pot fer que considerem menjar-les en menor quantitat, o fins i tot rebutjar-les per no poder-les consumir a temps. Per a evitar-ho, està taula amb les fruites i verdures més habituals pot ser molt útil. En aquest cas hem afegit l’opció de l’emmagatzematge fora de la nevera, ja que molts dels productes no requereixen necessàriament fred.
Producte | Quant dura fos de la nevera? | Quant dura a la nevera? |
Pomes/td> | 4 dies | 3-4 setmanes |
Peres | 2 dies abans de madurar | 5-7 dies |
Alvocats | 3 dies | 3-5 dies |
Taronges, mandarines, llimones, aranges | 1-2 setmanes | 2 setmanes |
Platans | 7 dies si estan verd, 2-4 dies si estan madurs | No refrigerar, ja que es tornen negres amb el fred |
Albercocs | 3-5 dies abans de madurar | 4-5 dies. |
Préssecs | 1 dia abans de madurar | 3 dies una vegada madurs. |
Raïm/td> | 3-5 dies abans de madurar | 2-3 setmanas./td> |
Prunes | 1 dia abans de madurar | 3-5 dies. |
Kiwis | 2-3 dies abans de madurar | 1 semana un cop madurs |
Mango | 3-5 dies abans de madurar | 5-7 dies |
Melons | 7 dies abans de madurar | 7-10 dies |
Sindria | 2-3 dies | 2 setmanas |
Pinya | 2 dies (pinya sencera) | 1 setmana una vegada tallada |
Maduixes | 3 dies si estan cobertes i aïllades d’altres aliments | |
Cireres | 4-7 dies | |
Gerds | 2-3 dies | |
Nabius | 1-2 setmanes | |
Enciam | 1 setmana | |
Tomaquets | 1-5 dies | 5-7 dies |
Pastanagues | 3-4 setmanes | |
Cogombre | 10-12 dies | |
Pèsols | 3-5 dies | |
Espinacs | 3-5 dies | |
Espàrrec de marge | 3-5 dies | |
Bròcoli | 3-5 dies | |
Col | 3-5 dies | |
Coliflor | 1-2 setmanes | |
Cols de Brussel·les | 3-5 dies | |
Faves | 3-5 dies | |
Pebrots (verd, vermell) | 1-2 setmanas | |
Albergínies | 10-12 dies | |
Carabassa, carabassó | 4-5 dies | |
Remolatxa | 2 setmanes | |
Chirivías | 3-4 setmanes | |
Api | 1-2 setmanes | |
Patates i moniatos | 1-2 setmanes (2-3 mesos en un lloc fresc i fosc) | No refrigerar |
Cebes | 1-3 mesos | 1-3 mesos |
Xampinyons | 4-7 dies | |
Vegetals enllaunats | 3 dies una vegada obert |
Com veurem en un altre post, al contrari del que pot semblar, les fruites i verdures es poden congelar conservant tots els seus nutrients i tot el seu sabor.
Per a fer-ho amb verdures, la gran majoria han d’escaldar-se, és a dir, que s’han de bullir senceres o tallades a trossos durant 1 o 2 minuts, i després tallar la cocció en aigua amb gel. Això evitarà que el fred les “cremi” i les farà durar fins a un any. Algunes de les verdures que és millor no congelar pel canvi de textura que adquireixen són les carxofes, les verdures de fulla (bleda, escarola, enciam) i les patates.
Per a congelar les fruites es poden usar diverses formes: senceres, en trossos petits o envasades en flascons amb almívar.
En el cas de congelar-les senceres o en trossos petits, és necessari rentar-les, assecar-les i ficar-les en bosses. En el cas de fruites delicades com les mores, els gerds o els nabius, després de rentar-les suaument es poden posar en una safata en el congelador esteses, i quan s’endureixin (i ja s’hagi evitat que es peguin entre elles), es poden col·locar en bosses de congelació.
Hi ha molts tipus d’arròs i de pastes, i el que duren a la nevera depèn del cereal que els componen i dels conservants que porti (la salsa que els acompanya, per exemple), entre altres. Una vegada cuits, els principals productes de cereals duren el que estableix aquesta taula.
Producte | Presentació | Quant dura a la nevera? |
Arròs | Cuit | 5-7 dies |
Pasta | De blat (farcida o no), cuita | 3-5 dies |
Lasanya o canelons | Amb salsa de tomàquet o beixamel | 5 dies |
Producte | Presentació/td> | Quant dura a la nevera? |
Sucs de fruites | Embotellats o en brick | 7-10 dies |
Maionesa, quètxup, mostassa, salsa cèsar | Envasades, obertes | 4-5 mesos |
Salsa de tomaquet | Envasada, oberta | 2-3 mesos |
Potets de bebè | Envasada, oberta | 1-2 dies |
Melmelades | Envasada, oberta | 2-3 mesos |
Si t’ha semblat interessant aquesta guia per al teu negoci de restauració i t’has descarregat els PDF, recorda que, com a negoci, considerar la vida útil i dur a terme un registre de temperatures no és suficient per a garantir la seguretat alimentària del teu negoci, sinó que també has d’adquirir unes bones pràctiques per a evitar la contaminació creuada, així com procurar un bon envasament i etiquetatge, etc. En SAIA ajudem els negocis de restauració a implantar plans d’autocontrol en aquestes matèries.