19/04/2021

Quant duren els aliments en el congelador? Consulta’ls un a un en la nostra taula


Congelar el menjar no ho fa etern, encara que pugui semblar-ho. Si bé és cert que pot transcórrer molt de temps abans que el seu consum pugui ser considerat perjudicial per a la salut, el seu color, el seu sabor i la seva textura es deterioren abans. Però com saber quant duren els aliments en el congelador si es van comprar a granel o estan oberts i per tant no podem fiar-nos de l’etiqueta per a saber quina és la seva vida útil? Quant temps podrem emmagatzemar aquella carn en salsa? Té sentit congelar menjar preparat a un mes vista? Es poden congelar les patates? Hem elaborat aquest post com una continuació de la guia anterior sobre vida útil en la nevera, per a conèixer-ho.

Quins aliments es poden congelar?

Pràcticament tots els aliments es poden congelar. No sols carns, peixos, brous, pa o plats semipreparats com a canelons o lasanyes. També altres productes que habitualment no ens vénen tan sovint a la ment, com el formatge, la farina (que després pot usar-se fins i tot sense descongelar), la fruita o la gran majoria de salses.

No obstant això, que tècnicament conservin la major part dels seus nutrients i fins i tot el seu sabor i que siguin segurs per a menjar després de descongelar-los, ja que la congelació impedeix el creixement dels bacteris, això no vol dir que la seva qualitat no es vegi afectada. La llet, per exemple, es torna grumosa si la descongelem i per tant en general només serà apta per a cuinar, els plats fregits queden pastosos, l’enciam i el cogombre no es podran menjar en amanida perquè s’estoven com una verdura destinada al cuinat i les patates s’endureixen, per la qual cosa ens espatllaran qualsevol guisat que congelem si les contenen. Les fruites es poden congelar en la seva majoria, però tallades a trossos

Molts alguna vegada pensaran: però si hi ha truita de patates i un munt de productes que aquí apareixen com no aptes per a congelar que es poden trobar en la secció de congelats del supermercat! És cert, però el que sempre hem de tenir present és que un congelat casolà o en un negoci de restauració col·lectiva difícilment superarà al que proporcionen les empreses alimentàries que compten amb processos i equips industrials especialitzats. Fins i tot en aquest cas, tots sabem que encara no s’ha inventat la truita de patates congelada que tingui una textura i un sabor després del seu escalfat com el que s’aconsegueix quan la cuinem al moment

Vida útil de los alimentos en el congelador

Quan ens plantegem quant temps durarà un aliment que congelarem, el primer que hem de tenir present és que un congelador no fa miracles. Si ho usem com a últim recurs quan un aliment o preparat està a punt de fer-se malbé, no esperem que el procés li hagi retornat la vida que havia perdut pel camí. És a dir (encara que la congelació paralitzi la multiplicació de microorganismes i fins i tot elimini algun microorganisme), no eliminarà els efectes que hagin produït. Per això és important que tinguem en compte que la regla número u per a procurar una vida útil el més prolongada possible al menjar sense perjudicar la seva qualitat és congelar-la el més fresca possible.

Si no estem segurs, per tant, de poder consumir la carn o el peix fresc el mateix dia que els comprem, el millor és congelar-los immediatament. Com expliquem en el post anterior, la carn i el peix poden aguantar uns tres dies en la nevera, però si esperem aquests tres dies o fins i tot algun més per a decidir congelar-los, tota la deterioració que s’hagi produït romandrà durant el temps que romanguin en el congelador.

Recordem que la vida útil d’un aliment o preparat alimentós és el temps en què l’aliment és segur i manté les seves propietats físic-químiques i organolèptiques (sabor, aroma, textura, aparença, etc.)

Descarregar per a penjar a la nevera

Quant duren les carns en el congelador?

Els productes carnis són molt peribles i molt sensibles al creixement microbiològic i als canvis que provoquen la seva deterioració. Si no es planeja menjar-los immediatament després de comprar-los, l’ideal és conservar-los en el congelador, especialment si es compren sense envasar (el buit retarda la deterioració). És normal, no obstant això, que es pugui produir un lleuger canvi de color fins i tot un o l’endemà passat de ficar-ho en la nevera, degut a aquest efecte de l’aire i de la llum en els pigments de la carn.

Per a conèixer la vida útil de les carns envasades sense obrir (fresques o congelades), consultar la data de caducitat en l’etiqueta.


Producte Presentació Quant dura a la nevera? Quant dura en el congelador?
Salsitxes de frankfurt Paquet obert 1 setmana 1 a 2 mesos
Companatge Paquet obert o en rodanxes 3 a 5 dies 1 a 2 mesos
Bacon i embotits Bacon 1 setmana 1 mes
Embotits crus, de pollastre, gall dindi, porc o boví 1 a 2 dies 1 a 2 mesos
Embotits ben cuits, de pollastre, gall dindi, porc o boví 1 setmana 1 a 2 mesos
Carns fresques i hamburgueses i carn picada de boví, oví i porcí Filets 3 a 5 dies 4 a 12 mesos
Costelles 3 a 5 dies 4 a 12 mesos
Triperia (llengua, ronyons, fetge, cor, budells) 1 a 2 dies 3 a 4 mesos
Carns cuinades i sobres de carn Carn cuita i plats de carn 3 a 4 dies 2 a 3 mesos
Brou o salsa de carn 1 a 2 dies 2 a 3 mesos
Pernil Bullit, segellat al buit en fàbrica, enter, obert 3 a 5 dies 1 a 2 mesos
Bullit, segellat al buit en fàbrica, en rodanxes, obert 3 a 4 dies 1 a 2 mesos
Bullit, a granel, sencer 1 setmana 1 a 2 meses
Bullit, a granel, tallat en rodanxes 3 a 4 dies 1 a 2 mesos
Serrano, segellat al buit en fàbrica, en rodanxes, obert 5 a 7 dies 1 mes
Serrano, a granel, sencer 1-2 mesos 1 mes
Serrano, a granel, tallat en rodanxes 5 a 7 dies 1 mes
Ocells de corral fresques Pollastre o gall dindi, sencer 1 a 2 dies 12 mesos
Pollastre o gall dindi, en trossos 1 a 2 dies 9 mesos
Menuts 1 a 2 dies 3 a 4 mesos
Ocells de corral cuinades i sobres de carns d’ocell Pollastre fregit 3 a 4 dies No congelar, es torna pastós
Guisats amb ocells cuinats 3 a 4 dies 2 a 3 mesos
Trossos de carn 3 a 4 dies 4 a 12 mesos
Trossos de carn coberts de brou o salsa 3 a 4 dies 4 a 12 mesos
Nuggets i crestes de pollastre 3 a 4 dies No congelar, es torna pastosos.

Descarregar per a penjar en la nevera

Quant duren els peixos en el congelador?

Els peixos són fins i tot més sensibles a la deterioració que la carn encara que estiguin en la nevera, ja que els microorganismes que proliferen en ells estan adaptats a temperatures baixes. Per això conservar-los a 4 °C no augmenta de manera significativa la seva vida útil, i cal apostar directament pel congelador. Els preparats cuinats de peix, no obstant això, poden durar una mica més, perquè la cocció redueix la càrrega microbiològica que poden tenir. Han de descongelar-se sempre en la nevera, lentament, per a evitar el llindar de risc en la temperatura ambiental.

En general, si sabem que no podrem consumir el peix just després de comprar-lo fresc, el millor és comprar-ho directament congelat en el supermercat, ja que els processos que usem a casa no poden equiparar-se als quals usen les empreses de congelats.

Per a conèixer la vida útil dels peixos envasats sense obrir que podem adquirir en el supermercat (frescos o congelats), consultar la data de caducitat en l’etiqueta.


Producte Presentació Quant dura en la nevera? Quant dura en el congelador? Observacions
Peix i marisc frescos Peix blanc 1 a 2 dies 6 mesos
Peix blau 1 a 2 dies 2-3 mesos
Gambes fresques, petxines de pelegrí, crancs, calamars 1 a 2 dies 3 a 6 mesos Mai s’han de congelar els mariscos de pela (ostres, musclos) sense coure, ni els percebes.
Peixos i mariscos cuits i en llauna Peix o marisc cuinat 3 a 4 dies 6 mesos
Peix fumat 7-14 dies 3 mesos
En llauna oberts 3 a 4 dies 6 mesos

Quant duren els ous i els lactis en el congelador?

Els productes lactis poden congelar-se en la seva immensa majoria, però el més adequat és conservar-los en la nevera, perquè el procés de congelació separa l’aigua de la resta d’elements i fa que en descongelar-los canviï la textura i apareguin grumolls i fins i tot el seu sabor (una excepció són els gelats, ja preparats industrialment per a conservar la seva textura i el seu sabor). No obstant això, si utilitzarem la llet, la nata, el formatge o la mantega que vulguem congelar per a cuinar (postres, salses, etc.), i no per a consumir crus, probablement això no ens suposarà cap problema.

Per a conèixer la vida útil dels productes lactis envasats sense obrir, consultar la data de caducitat en l’etiqueta. En molts casos, no obstant això, una vegada transcorreguda la data no són necessàriament poc segurs, sinó que la seva qualitat no serà òptima, es podrà veure afectat el sabor, la textura o l’aspecte.


Producte Presentació Quant dura a la nevera? Quant dura en el congelador? Observacions
Llet En brick, oberta 7-14 dies 3 mesos Després de descongelar pot presentar grumolls, només serà apta per a cuinar. Congelar en un recipient amb espai addicional per a evitar que esclati quan l’aigua augmenti de volum o fins i tot en porcions en una glaçonera.
Nata, crème fraîche En brick, oberta 5 dies des de la seva obertura 1 mes Després de descongelar pot presentar grumolls, només serà apta per a cuinar. Congelar en un recipient amb espai addicional per a evitar que esclati quan l’aigua augmenti de volum.
Gelat Ha de conservar-se en el congelador Veure data de caducitat en l’etiqueta.
Iogurt Obert 7 dies No congelar A congelar se separa l’aigua de la resta i no és apte per al seu consum.
Formatges semicurats i curats A granel, abiertos 1-3 meses según el tipo 6 mesos Cortar en porciones pequeñas
Formatges tous, cottage i crema A granel, oberts 1-2 setmanes 3 mesos Descongelar a la nevera
Mantega Envasada, oberta 2 mesos 6 a 9 mesos Embolicar, ben coberta
Margarina Envasada, oberta Cap a 6 mesos 6 a 9 mesos Embolicar, ben coberta
Llet condensada En pot No necessita refrigeració No congelar
Ous i productes a base d’ou Ous crus amb pela 3 a 5 setmanas No congelar amb pela. Batre les gemmes i les clares, després congelar (veure següent).
Clares i rovells d’ou crus 2 a 4 dies 12 mesos Batre-les per a congelar-les. Les gemmes es deterioren en la seva textura, així que és preferible guardar les clares i les gemmes per separat.
Ou cru congelat accidentalment amb pela Usar immediatament després de descongelar Descongelar al més aviat possible Mantenir congelat, després refrigerar per a descongelar.
Ous durs 1 setmana No congelar
Ou líquid pasteuritzat (huevina), obert 3 dies 12 mesos Les gemmes es deterioren en la seva textura, així que és preferible guardar les clares i les gemmes batudes per separat.
Clara d’ou pasteuritzada, oberta 3 dies 12 mesos
Truita francesa 1-2 dies No congelar Es poden congelar els ous batuts sense cuinar, preferiblement separant les clares de les gemmes.
Truita de patates 2-3 dies No congelar Es congela millor si es congela sense quallar, xopada en els ous, i després de descongelar es cuina, però es deteriora la seva textura.
Natilles casolanes Després d’enfornar, 3 a 4 dies No congelar Al portar llet, la seva textura passa a ser grumosa després de descongelar.
Quiches casolanes Després d’enfornar, 3 a 5 dies Després d’enfornar, de 2 a 3 mesos.

Descarregar per a penjar a la nevera

Quant duren les fruites i verdures en el congelador?

Encara que no se solgui fer de manera habitual, es poden congelar moltes fruites i verdures sense que perdin nutrients i sabor. És una bona opció en molts casos perquè la seva curta vida útil afegida a l’actual vida accelerada de la major part de la gent o a una deficient planificació de la carta i els menús en un restaurant fa que les consumim en menor quantitat, i fins i tot que les malgastem després d’adquirir-les perquè no ens ha donat temps a menjar-les.

El més recomanable en el cas de fruites i verdures, si no podem consumir-les fresques, és adquirir-les ja congelades abans que sotmetre-les fresques a un congelat casolà (hi ha una gran varietat d’opcions a la nostra disposició en el supermercat, com a bledes, espinacs, pèsols, menestras, etc.) No obstant això, si ens plantegem congelar-les a casa, aquesta taula ens indica quins es poden congelar i per quant temps.

En el cas de les verdures, podrem congelar les que no es destinin a menjar crues després del seu descongelat, ja que s’estoven, i això només és compatible amb el seu consum cuinades. Amanida, cogombre i tomàquets (si no són per a fer en salsa), per tant, queden exclosos de la possibilitat de ser congelats.

Preparació de verdures per a congelar-les

Escaldat: moltes verdures requereixen ser escaldades abans de congelar-se, per a inactivar els enzims que les oxiden en entrar en contacte amb l’oxigen de l’aire. D’aquí ve que sigui molt important, com amb el cas de les carns o els peixos, que es congelin el més fresques possible. Per a escaldar-les es tallen en porcions, bullen uns pocs minuts (amb 2 o 3 sol ser suficient) amb una mica de suc de llimona perquè conservin el seu color i es tiren ràpidament en un recipient amb aigua freda (o millor encara, amb gel) per a tallar la cocció. Després d’això, s’escorren bé i es guarden en recipients hermètics.

Preparació de fruites per a congelar-les

En la seva gran majoria, les fruites requereixen una preparació per a poder-se congelar, ja que en tenir un alt contingut en aigua, solen formar gebre, i moltes d’elles també s’oxiden en contacte amb l’oxigen de l’aire.

En almívar o almívar casolà: es pelen, es renten, es tallen en petites porcions, es deixen assecar en paper absorbent per a eliminar el màxim d’aigua i no formi tant de gebre, es cobreixen amb sucre i es reguen amb suc de llimona o amb almívar, es distribueixen en una safata perquè no es peguin els trossos entre ells, es congelen i després, si es vol alliberar l’espai que ocupa la safata, es poden introduir en una bossa de congelació o en un recipient hermètic.

Cuites o en compota: es couen abans de congelar-les per a consumir-les en rebosteria, en compota, en farinetes o en melmelada abans de congelar-les en un recipient hermètic.

En puré: es trituren i es reguen en llimona abans de congelar-les en un recipient hermètic.

A grillons o a porcions: algunes fruites es poden congelar directament en una safata separades en grillons (com els cítrics, després de pelar-los) o en petites porcions (com els fruits vermells i altres baies, després de rentar-los i assecar-los en paper absorbent per a eliminar el màxim d’aigua), podent recórrer després de la seva congelació al seu trasllat a un recipient hermètic o bossa de congelació, quan ja no es poden pegar entre si.


Producte Quant dura a la nevera? Quant dura en el congelador? Observacions
Pomes 3-4 setmanas 6 mesos (en compota) a 12 mesos (en almívar). No congelar crues, atès que s’oxiden. En almívar o cuites o en compota.
Peres 5-7 dies 12 mesos En almívar o cuites o en compota
Alvocats 3-5 dies 1 mes A grillons o en puré (guacamole).
Taronges, mandarines, llimones, aranges 2 setmanas 1 any A grillons
Plàtans No refrigerar, ja que es tornaran negres amb el fred. No congelar sense preparar, atès que s’oxiden. En puré o bullit o en compota.
Albercocs 4-5 dies 12 mesos. No congelar sense preparar. En almívar o en compota.
Préssecs 3 dies una vegada madurs 12 mesos. No congelar sense preparar. En almívar o en compota.
Raïm 2-3 setmanes. 1 any. En porcions o en compota.
Prunes 3-5 dies. 12 mesos. No congelar sense preparar. En almívar o en compota.
Kiwis 1 setmana una vez maduros 1 any En porcions o en compota
Mango 5-7 dies 1 any En almíbar o en compota
Melons 7-10 dies No congelar El seu alt contingut en aigua, els fa no aptes per a congelar.
Síndria 2 setmanas No congelar El seu alt contingut en aigua, les fa no aptes per a congelar
Pinya 1 setmana una vez cortada 1 any En almíbar o en compota
Maduixes 3 dies si estan cobertes i aïllades d’altres aliments 1 any A porcions o en compota
Cireres 4-7 dies 1 any A porcions o en compota
Frambuesas 2-3 días 1 año A porciones o en compota
Nabius 1-2 setmanas 1 any A porciones o en compota
Enciam 1 setmana No congelar En consumir-se sempre crua, no és apta després de la seva descongelació, ja que s’estova.
Tomàquets 5-7 dies 10 mesos. No congelar a no ser que se destinen a su consumo cocidos Es pot congelar triturat (i també si és triturat i cuinat) per a l’elaboració de salses. Congelar en un recipient amb espai suficient per a quan l’aigua congelada augmenti el seu volum, o en petites porcions en una glaçonera.
Pastanagues 3-4 setmanas 12 mesos Escaldar
Cogombre 10-12 dies No congelar En consumir-ho sempre cru, no és apte després de la seva descongelació, ja que s’estova.
Pèsols 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Espinacs 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Espàrrecs de marge 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Bròcoli 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Col 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Coliflor 1-2 setmanas 12 mesos Escaldar
Cols de Brussel·les 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Faves 3-5 dies 12 mesos Escaldar
Pebrots (verd, vermell) 1-2 setmanas 12 mesos Escaldar
Albergínies 10-12 dies 12 mesos Escaldar
Carabassa, carabassó 4-5 dies 12 mesos Escaldar
Remolatxa 2 setmanas 12 mesos. No congelar si es vol consumir crua. Escaldar
Xirivies 3-4 setmanas 12 mesos Escaldar
Api 1-2 setmanas 12 mesos Escaldar
Patates i moniatos No refrigerar No congelar Després del descongelat s’endureixen i no són aptes per a consumir.
Cebes 1-3 mesos 12 mesos Escaldar
Xampinyons 4-7 dies 12 mesos Escaldar
Vegetals enllaunats 3 dies una vez abierto

Descarregar per a penjar a la nevera

Quant duren les pastes i els cereals en el congelador

Tant arrossos com pastes tenen un mal congelat i no queden igual després de descongelar-les. Si es fa sense brou i amb una mica d’oli perquè no es peguin ni s’endureixin perd menys consistència, i poden ser aptes per a per a la seva elaboració amb salses.


Producte Presentació Quant dura en la nevera? Quant dura en el congelador? Observacions
Arròs Cuit 5-7 dies 1 mes Congelar en sec, amb una mica d’oli, i en petites porcions. La seva textura es pot deteriorar.
Pasta De blat (farcida o no), cuita 3-5 dies 1 mes Congelar en sec, amb una mica d’oli, i en petites porcions. La seva textura es pot deteriorar.
Lasanya o canelons Amb salsa de tomàquet o beixamel 5 dies 3 mesos Congelar sempre sense beixamel i sense salsa de tomàquet.

Descarregar per a penjar a la nevera

Quant duren els principals envasats en el congelador?

Com en els casos anteriors, tot envasament destinat a consumir cuinat perd menys propietats després del congelat. És el cas de les salses casolanes de tomàquet, que es poden congelar en bosses per a congelació o en tuppers. En canvi les salses que es consumeixen crues com el quètxup, la maionesa, la salsa cèsar, etc., no són aptes per a congelar.

Els sucs de fruites envasats o en brick es poden congelar si no porten polpa (que es pot colar), preferiblement en un envàs diferent amb una mica d’espai lliure per a quan l’aigua del seu interior augmenti el seu volum quan es congeli, o en porcions en una glaçonera. Els potets que no contenen lactis i les melmelades també es poden congelar, així com els patés.


Producte Presentació Quant dura en la nevera? Quant dura en el congelador? Observacions
Sucs de fruites Embotellats o en brick 7-10 dies 1 a 2 mesos
Maionesa, quètxup, mostassa, salsa cèsar Envasades, obertes 4-5 mesos No congelar
Salsa de tomàquet Envasada, oberta 2-3 mesos 10 mesos Congelar preferiblement en petites porcions, per exemple, en una glaçonera.
Potets de bebè Envasada, oberta 1-2 dies 6 mesos
Melmelades Envasada, oberta 2-3 mesos 6 mesos

Descarregar per a penjar a la nevera

Gestió dels aliments en el congelador en el sector de la restauració

Si t’ha semblat interessant aquesta guia per al teu negoci de restauració i t’has descarregat els PDF, recorda que, com a negoci, considerar la vida útil i dur a terme un registre de temperatures no és suficient per a garantir la seguretat alimentària del teu negoci, sinó que també has d’adquirir unes bones pràctiques per a evitar la contaminació creuada, així com procurar un bon envasament i etiquetatge, etc. A SAIA ajudem els negocis de restauració a implantar plans d’autocontrol en aquestes matèries.




No et perdis cap post!

Inscriu-te al nostre newsletter i els rebràs al teu correu.


© SAIA 2021