Última actualització: 6 abril, 2024
Amb la tornada a les aules el pròxim setembre arriba la preocupació sobre la seguretat dels menjadors escolars amb la Covid-19. Hi pot haver qui es pregunti si és segur deixar que els seus fills romanguin en el centre escolar també a l’hora de menjar o és preferible que mengin a casa.
Les diferents comunitats autònomes es van comprometre’lal juny a garantir el transport i el menjador escolar als alumnes que ho necessitin adoptant totes les mesures de seguretat necessàries. Això s’aplica tant a les escoles que disposen de cuina pròpia com als que recorren a un servei de càtering extern. A partir d’aquest compromís, cada comunitat autònoma d’establir mesures concretes d’acord amb les seves competències en matèria d’educació.
Entre les mesures que s’adoptaran, i que poden canviar segons les necessitats de cada moment, hi ha les d’aplicar una sèrie de pautes d’higiene i seguretat alimentària per reduir contactes, a més de les que ja hem especificat anteriorment per a situacions de normalitat en aquest tipus d’entorns.
Tot i que ja s’han publicat moltes notícies sobre aquesta qüestió, no està de més recordar que actualment no hi ha proves que els aliments i l’aigua potable puguin ser una font o una via de transmissió de la Covid- 19, segons afirma l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària ( EFSA ) en un estudi realitzat per l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació. Tot i així, cal recordar que un treballador infectat pot contaminar amb el virus els aliments que toqui o les instal·lacions on els manipula si està infectat i es toca amb les mans la cara o esternuda o tus sobre d’un aliment o una superfície.
El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya va presentar a principis de juliol el seu pla d’actuació, que afecta espais docents, espais de menjador, cuines, espai de cantines, etc.
A més de les pautes generals que acabem de detallar, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya estableix altres més concretes que enumerem a continuació.
Les cantines pròpies d’instituts podran funcionar com es preveu en el cas dels establiments de restauració corrents, amb les següents particularitats:
Els centres educatius que tinguin cuina pròpia hauran de seguir, a més de les pràctiques d’higiene alimentària ja descrites en posts com aquest, algunes addicionals que de fet ja hauríem d’aplicar, en molts casos, en el dia a dia encara que no estiguéssim en alerta sanitària:
Consultories de seguretat alimentària com SAIA col·laboren en l’elaboració de guies i protocols d’actuació en matèria de seguretat alimentària durant la pandèmia per la Covid-19. Entre els seus serveis hi ha la formació i assessoria en mesures de seguretat i higiene per a menjadors escolars, així com la manipulació d’aliments, etiquetatge, al·lèrgies i intoleràncies, etc. amb l’objectiu principal d’identificar els punts de control crítics en la cadena i minimitzar o eliminar riscos davant de la Covid-19.