Formatge rallat amb floridura, puc treure’l i menjar-me la resta?

29 març, 2023
Compartir post:
Formatge rallat amb floridura, puc treure’l i menjar-me la resta?

Última actualització: 6 abril, 2024

Temps de lectura: 2 minutos

El formatge ratllat no és una cosa que prenguem cada dia i és habitual que se’ns faci malbé després de 4 o 5 dies obert al sobre. Hi ha molts formatges, com el roquefort o el cabrales, que tenen floridura. Això pot arribar a confondre’ns i pensar que, si hi ha formatges amb floridura, significa que la floridura al formatge no és nociva i l’únic que fa és variar el sabor del producte. I això no és així.

 

La Vanguardia va voler revelar aquest dubte i va contactar amb nosaltres per assessorar els seus lectors sobre aquesta incògnita que, segurament, a molts us haurà vingut al cap alguna vegada. Luis Riera, director de SAIA, contesta a La Vanguardia que els fongs que ja trobem d’origen en formatges com el roquefort estan controlats pels seus productors, fins i tot per laboratoris. No obstant això, la floridura que creix a la resta de formatges, com el ratllat, és de procedència desconeguda i no se sap quin tipus de tòxics nocius per a la salut pot contenir. El fong és el senyal més clar que passa alguna cosa amb el producte i encara que el retirem, és probable que hagi contaminat una part de l’aliment que no som capaços d’apreciar.

 

A què ens exposem?

 

Les floridures poden produir intoxicacions lleus amb símptomes com mal de panxa, vòmits i diarrees, però també poden generar danys més greus si s’acumulen aquestes toxines al cos a llarg termini, com paràlisi en casos molt extrems o càncer.

 

Així doncs, des de SAIA recomanem en general no consumir un aliment que hagi desenvolupat floridura. Però hi ha excepcions que fa uns anys explicàvem en aquest article. Es tracta del pernil, la cecina, el fuet, els formatges durs amb poca humitat com l’emmental, el manxec o el gouda i els vegetals que tinguin la carn ferma com la pastanaga,el pebrot o la col. En aquests casos concrets sí que es pot retirar la floridura i aprofitar el producte.

 

Podeu llegir l’article de La Vanguardia al complet aquí.