26/10/2021

GRIS, VERD O BLAU: El que ens indica el color de la carn. Ho expliquem a ABC

carne-comida-saia


 

Hi ha diverses maneres per saber si una carn és apta per al seu consum. Podem analitzar la seva textura, la seva olor o el seu color. Ens centrarem en aquest últim aspecte. El color d’e la carn ens dóna senyals evidents de si estem davant d’una carn fresca o no.

 

Per començar, per què la carn és vermella?

 

La carn és vermella per la mioglobina que, al barrejar-se amb l’oxigen forma un compost anomenat oximioglobina que és el que provoca el color vermellós característic de la majoria de carns fresques. Si la carn té un to més marronós, és perquè procedeix una zona interna on no hi ha tant contacte ni amb la llum ni amb l’oxigen. És l’oxigen el que provoca que el color marró vagi passant a gris-verdós o blavós. Quan veiem aquests tons a la carn podem deduir que fa dies que l’han tallada.

 

Si es congela, la carn també està exposada a aquest canvi de color encara que es garanteix el seu consum segur un cop descongelada. Això sí, cal anar amb compte a l’hora de guardar-la al congelador per no exposar-la a cremades de fred. També cal tenir atenció a l’hora de descongelar. És essencial que la descongelació es realitzi a la nevera per evitar que s’acceleri la proliferació de bacteris a temperatura ambient.

 

En carns d’au o porc no es produeix una transformació de color tan evident i haurem d’estar més pendents de la textura i de l’olor per determinar si està deteriorada o no. I és que la carn d’au es pot anar tornant d’un lleuger to blanquinós-blavós sense significar que no sigui comestible. La carn de porc és més grisenca.

 

Es tracta d’un producte que es deteriora ràpidament. Per això és molt important que la posem a la nevera el més ràpid possible una vegada comprada. A més recomanem col·locar-la en els prestatges inferiors de la nevera per evitar, si goteja, que contamini altres aliments.

 

Quant dura la carn fresca a la nevera?

 

Al març d’aquest mateix any vam fer un article molt interessant on explicàvem la vida útil dels aliments en la nevera i en concret de la carn. Pots veure-ho aquí.

 

Pots llegir l’article complet de l’ABC i els colors de la carn aquí.




No et perdis cap post!

Inscriu-te al nostre newsletter i els rebràs al teu correu.


© SAIA 2022