09/03/2021

Quant duren els aliments en la nevera? Consulta’ls un a un en la nostra taula


Massa sovint, quan emmagatzemem aliments en la nevera, ens guiem de paràmetres que no tenen res a veure amb la seva vida útil real, com el seu color o la seva olor, per a saber si encara són aptes per al consum. Això ocorre perquè la data de caducitat que els fabricants especifiquen en l’etiqueta aplica als productes que estan sense obrir, però no als oberts, i evidentment tampoc als quals no porten etiqueta, com els aliments a granel (fruites, verdures, carns i peixos sense envasar…) En SAIA hem elaborat aquest post com una petita guia sobre la vida útil de cada aliment en la nevera. I no et perdis tampoc el post sobre quant duren els aliments en el congelador.

Què és la vida útil d’un aliment

“Vida útil” és un terme confús, però molt important. Com estableix aquest post del laboratori de microbiologia ACONSA, encara que existeixen diverses definicions d’aquest terme, totes apunten al temps en què l’aliment és segur i manté les seves propietats físic-químiques i organolèptiques (sabor, aroma, textura, aparença, etc.). Això depèn de diverses condicions intrínseques al propi aliment -la seva activitat de l’aigua, el seu pH, la disponibilitat d’oxigen, etc.- i de les condicions extrínseques o de conservació-la temperatura, la humitat relativa, etc.-)

Quina és la diferència entre la vida útil i la data de caducitat?

La data de caducitat o data de consum preferent és el temps màxim que el fabricant pot garantir que l’aliment és segur i/o manté intactes les seves propietats físic químiques o organolèptiques (cal recordar que és el responsable d’això davant la llei). Una vegada ha passat aquest període de temps el producte no necessàriament passa a ser insegur o de menor qualitat: simplement l’empresa no pot garantir-ho.

La data de caducitat, per tant, és l’expressió d’una part de la vida útil d’un alimento.la data de caducitat establerta pel fabricant sol fer referència només al mateix temps que l’aliment romangui sense obrir. A partir d’aquest moment, entren en joc factors extrínsecs (que com hem dit poden ser la temperatura, la humitat relativa, etc.) que modifiquen les condicions intrínseques (la seva disponibilitat d’oxigen, la seva activitat hídrica, etc.) i que no estan a l’abast de la garantia del fabricant.

Per aquest motiu la vida útil d’un aliment obert (però també d’un segellat que requereixi refrigeració) pot ser major o menor depenent de l’aliment i de les condicions de magatzematge (inclòs, per exemple, el tipus de nevera). Per això les dades que oferirem en està guia en referència a quant duren els aliments en la nevera han de tenir en compte, entre altres, les especificacions de cada electrodomèstic. A més és important recordar que alguns fabricants sí que especifiquen en l’etiqueta la durabilitat dels aliments una vegada oberts, i això prevaldrà per davant de les recomanacions aquí descrites.

Vida útil dels aliments en la nevera

La nevera garanteix que un aliment es conserva a una temperatura entre els 2°C i els 8°C segons el ple o el buido que estigui, encara que la major part dels fabricants recomanen una temperatura estable d’uns 4 °C (existeixen ja electrodomèstics intel·ligents que detecten el grau d’ocupació que contenen i el regulen automàticament). Això aplica tant als frigorífics combis com als que només tenen una porta (sense congelador).

A aquesta temperatura poden sobreviure i fins i tot proliferar (encara que molt més lentament que a altes temperatures, ja que el fred actua sobre el metabolisme dels microorganismes i inhibeix l’activitat dels enzims que desenvolupen. ) norovirus, alguns paràsits, Listeria, Aeromonas, Clostridium botulinum (causant de malalties com el botulisme) o Salmonel·la, entre altres. Per això és molt útil tenir present el temps que pot transcórrer abans que els microorganismes puguin suposar un risc per a la salut, però també abans que qualitats com la seva aroma, el seu sabor, la seva textura o el seu aspecte també es vegin afectades.

Quant duren les carns en la nevera?

Els productes carnis són molt peribles i molt sensibles al creixement microbiològic i als canvis que provoquen la seva deterioració. Si no es planeja menjar-los immediatament després de comprar-los, l’ideal és conservar-los en el congelador, especialment si es compren sense envasar.

Per a conèixer la vida útil de les carns envasades sense obrir, consultar la data de caducitat en l’etiqueta.


Producte Presentació Quant dura en la nevera?
Salsitxes de frankfurt Paquet obert 1 setmana
Companatge Paquet obert o en rodanxes 3 a 5 dies
Bacon i embotits Bacon 1 setmana
Bacon i embotits Embotits crus, de pollastre, gall dindi, porc o boví 1 a 2 dies
Bacon i embotits Embotits ben cuits, de pollastre, gall dindi, porc o boví 1 setmana
Carns fresques i hamburgueses i carn picada de boví, oví i porcí Filets 3 a 5 dies
Carns fresques i hamburgueses i carn picada de boví, oví i porcí Costelles 3 a 5 dies
Carns fresques i hamburgueses i carn picada de boví, oví i porcí Casquería (llengua, ronyons, fetge, cor, budells) 1 a 2 dies
Carnes cuinades i sobres de carn Carn cuita i plats de carn 3 a 4 dies
Carnes cuinades i sobres de carn Brou o salsa de carn 1 a 2 dies
Pernil Bullit, segellat al buit en fàbrica, enter, obert 3 a 5 dies
Pernil Bullit, segellat al buit en fàbrica, en rodanxes, obert 3 a 4 dies
Pernil Bullit, a granel, sencer 1 setmana
Pernil Bullit, a granel, tallat en rodanxes 3 a 4 dies
Pernil Serrano, segellat al buit en fàbrica, en rodanxes, obert 5 a 7 dies
Pernil Serrano, a granel, sencer 1-2 meses
Pernil Serrano, a granel, tallat en rodanxes 5 a 7 dies
Aus de corral fresques Pollastre o gall dindi, sencer 1 a 2 dies
Aus de corral fresques Pollo o pavo, en trozos 1 a 2 dies
Aus de corral fresques Menuts 1 a 2 dies
Ocells de corral cuinades i sobres de carns d’ocell Pollastre fregit 3 a 4 dies
Ocells de corral cuinades i sobres de carns d’ocell Guisats amb ocells cuinats 3 a 4 dies
Ocells de corral cuinades i sobres de carns d’ocell Trossos de carn 3 a 4 dies
Ocells de corral cuinades i sobres de carns d’ocell Trossos de carn coberts de brou o salsa 3 a 4 dies
Ocells de corral cuinades i sobres de carns d’ocell Nuggets i crestes de pollastre 3 a 4 dies

Quant duren els peixos en la nevera?

Hi ha un refrany que diu “les visites com el peix, al tercer dia fan olor”, i no va desencaminat. A pesar que qui ho va inventar, probablement no sabia que existirien les neveres, avui dia la vida útil del peix en la nevera no ha canviat molt, i fins i tot és més restringida pels coneixements actuals sobre el risc microbiològic que entranya. Per aquest motiu la seva vida útil en la nevera no supera els dos dies en la major part de casos.

Per a conèixer la vida útil dels peixos envasats sense obrir que podem adquirir en el supermercat, consultar la data de caducitat en l’etiqueta.


Producte Presentació Quant dura en la nevera?
Peix i marisc frescos Peix blanc 1 a 2 dies
Peix i marisc frescos Peix blau 1 a 2 dies
Peix i marisc frescos Gambes fresques, petxines de pelegrí, crancs, calamars 1 a 2 dies
Peixos i mariscos cuits i en llauna Peix o marisc cuinat 1 a 2 dies
Peixos i mariscos cuits i en llauna Peix fumat 7-14 dies
Peixos i mariscos cuits i en llauna En llauna oberts 3 a 4 dies

Quant duren els ous i els lactis en la nevera?

Gairebé tots els productes lactis, especialment la llet i el formatge, han d’emmagatzemar-se en la nevera. Algunes excepcions són la llet en brick sense obrir, la llet pols, la llet condensada i els gelats (en congelador). El període de temps que es pot conservar cada producte lacti en la nevera varia, però en general, tenen una vida útil molt curta, així que cal tenir-lo en compte quan calculem la seva rotació en la cuina.

Per a conèixer la vida útil dels productes lactis envasats sense obrir, consultar la data de caducitat en l’etiqueta. En molts casos, no obstant això, una vegada transcorreguda la data no són necessàriament poc segurs, sinó que la seva qualitat no serà òptima, es podrà veure afectat el sabor, la textura o l’aspecte.


Producte Presentació Quant dura en la nevera?
Llet En brick, oberta 7-14 dies
Nata, crème fraîche En brick, oberta 5 dies des de la seva obertura
Gelat Ha de conservar-se en el congelador
Iogurt Obert 7 dies
Formatges semicurats i curats A granel, oberts 1-3 mesos segons el tipos
Formatges tous, cottage i crema A granel, oberts 1-2 setmanas
Mantequilla Envasada, oberta 2 mesos
Margarina Envasada, oberta Cap a 6 mesos
Llet condensada En pot No necessita refrigeració
Ous i productes a base d’ou Ous crus amb closca 3 a 5 setmanas
Ous i productes a base d’ou Clares i rovells d’ou crus 2 a 4 dies
Ous i productes a base d’ou Ou cru congelat accidentalment amb closca Utilitzar immediatament després de descongelar
Huevos y productos a base de huevo Ous durs 1 setmana
Huevos y productos a base de huevo Huevo líquido pasteurizado (huevina), abierto 3 días
Huevos y productos a base de huevo Clara de huevo pasteurizada, abierta 3 días
Huevos y productos a base de huevo Tortilla francesa 1-2 días
Huevos y productos a base de huevo Tortilla de patatas 2-3 días
Huevos y productos a base de huevo Natillas caseras Después de hornear, 3 a 4 días
Huevos y productos a base de huevo Quiches caseras Después de hornear, 3 a 5 días

Quant duren les fruites i verdures en la nevera?

Menjar fruites i verdures és fonamental en una dieta saludable, però la seva curta vida útil unida a la vida atrafegada que portem, o a una mala planificació de la carta i els menús en un restaurant, pot fer que considerem menjar-les en menor quantitat, o fins i tot rebutjar-les per no poder-les consumir a temps. Per a evitar-ho, està taula amb les fruites i verdures més habituals pot ser molt útil. En aquest cas hem afegit l’opció de l’emmagatzematge fora de la nevera, ja que molts dels productes no requereixen necessàriament fred.


Producte Quant dura fos de la nevera? Quant dura en la nevera?
Pomes/td>

4 dies 3-4 setmanes
Peres 2 dies abans de madurar 5-7 dies
Alvocats/td>

3 dies 3-5 dies
Taronges, mandarines, llimones, aranges 1-2 setmanes 2 setmanes
Platans 7 dies si estan verd, 2-4 dies si estan madurs No refrigerar, ja que és tornessin negres amb el fred.
Albercocs 3-5 dies abans de madurar 4-5 dies.
Préssecs 1 día abans de madurar 3 dies una vegada madurs.
Raïm/td>

3-5 dies abans de madurar 2-3 setmanas./td>
Prunes 1 día abans de madurar 3-5 dies.
Kiwis/td>

2-3 diesabans de madurar 1 semana una vez maduros
Mango 3-5 dies abans de madurar 5-7 dies
Melons/td>

7 dies abans de madurar 7-10 dies/td>
Sindria 2-3 dies 2 setmanas
Pinya 2 dies (pinya sencera) 1 setmana una vegada tallada
Madueixes 3 días si están cubiertas y aisladas de otros alimentos
Cireres 4-7 dies
Gerds 2-3 dies
Nabius 1-2 setmanes
Enciam 1 setmana
Tomaquets 1-5 dies 5-7 dies
Pastanagues 3-4 semanas
Cogombre 10-12 dies
Pèsols 3-5 dies
Espinacs 3-5 dies
Espárragos trigueros 3-5 días
Bròcoli 3-5 dies
Col 3-5 dies
Coliflor 1-2 setmanes
Cols de Brussel·les 3-5 dies
Faves 3-5 dies
Pebrots (verd, vermell) 1-2 setmanas
Albergínies 10-12 dies
Carabassa, carabassó 4-5 dies
Remolacha 2 setmanes
Chirivías 3-4 setmanes
Api 1-2 setmanes
Patates i moniatos 1-2 setmanes (2-3 mesos en un lloc fresc i fosc) No refrigerar
Cebes 1-3 mesos 1-3 mesos
Xampinyons 4-7 dies
Vegetals enllaunats 3 dies una vegada obert

Es poden congelar les fruites i les verdures?

Com veurem en un altre post, al contrari del que pot semblar, les fruites i verdures es poden congelar conservant tots els seus nutrients i tot el seu sabor.

Per a fer-ho amb verdures, la gran majoria han d’escaldar-se, és a dir, que s’han de bullir senceres o tallades a trossos durant 1 o 2 minuts, i després tallar la cocció en aigua amb gel. Això evitarà que el fred les “cremi” i les farà durar fins a un any. Algunes de les verdures que és millor no congelar pel canvi de textura que adquireixen són les carxofes, les verdures de fulla (bleda, escarola, enciam) i les patates.

Per a congelar les fruites es poden usar diverses formes: senceres, en trossos petits o envasades en flascons amb almívar.

En el cas de congelar-les senceres o en trossos petits, és necessari rentar-les, assecar-les i ficar-les en bosses. En el cas de fruites delicades com les mores, els gerds o els nabius, després de rentar-les suaument es poden posar en una safata en el congelador esteses, i quan s’endureixin (i ja s’hagi evitat que es peguin entre elles), es poden col·locar en bosses de congelació.

Quant duren les pastes i els cereals en la nevera?

Hi ha molts tipus d’arròs i de pastes, i el que duren en la nevera depèn del cereal que els componen i dels conservants que porti (la salsa que els acompanya, per exemple), entre altres. Una vegada cuits, els principals productes de cereals duren el que estableix aquesta taula.


Producte Presentació/td>

Quant dura en la nevera?
Arroz Cocido 5-7 días
Pasta De blat (farcida o no), cuita 3-5 dies
Lasanya o canelons Amb salsa de tomàquet o beixamel 5 dies

Quant duren els principals envasats en la nevera?


Producte Presentació/td>

Quant dura en la nevera?
Sucs de fruites Embotellats o en brick 7-10 dies
Maionesa, quètxup, mostassa, salsa cèsar Envasades, obertes 4-5 mesos
Salsa de tomaquet Envasada, oberta 2-3 mesos
Potets de bebè Envasada, oberta 1-2 dies
Melmelades Envasada, oberta 2-3 mesos

Gestió dels aliments en la nevera en el sector de la restauració

Si t’ha semblat interessant aquesta guia per al teu negoci de restauració i t’has descarregat els PDF, recorda que, com a negoci, considerar la vida útil i dur a terme un registre de temperatures no és suficient per a garantir la seguretat alimentària del teu negoci, sinó que també has d’adquirir unes bones pràctiques per a evitar la contaminació creuada, així com procurar un bon envasament i etiquetatge, etc. En SAIA ajudem els negocis de restauració a implantar plans d’autocontrol en aquestes matèries.




No et perdis cap post!

Inscriu-te al nostre newsletter i els rebràs al teu correu.


© SAIA 2021