Així és la Guia Oficial per a la Prevenció del Malbaratament d’Aliments, elaborada per SAIA

28 juny, 2023
Compartir post:
Així és la Guia Oficial per a la Prevenció del Malbaratament d’Aliments, elaborada per SAIA

Última actualització: 6 abril, 2024

Temps de lectura: 4 minutos

La Guia Oficial ha estat redactada per a ajudar els negocis a adaptar-se i entendre la normativa. La Generalitat de Catalunya, a través de la Conselleria d’Acció Climàtica i Agenda Rural, ha publicat aquesta Guia que ja està disponible. La Guia és un text explicatiu i pràctic de la llei contra el malbaratament alimentari publicada en 2020 a Catalunya i que entrarà en vigor durant el primer semestre del 2024. A Espanya hi ha una proposta de projecte de llei que de moment està parada.

 

Aquesta Guia ha estat elaborada per la consultora SAIA. Hi podem trobar:

 

  1. El context de la llei

S’estima que a la Unió Europea es malbaraten 88 milions de tones d’aliments a l’any. A Catalunya, l’Agència de Residus calcula aquest malbaratament en 260 mil tones anuals. La majoria es produeix a les cases (el 58%). La resta se’l reparteixen entre el supermercat (16%), l’hostaleria (12%), el comerç al detall i altres serveis.

 

  1. Els 10 passos per elaborar i implementar un Pla de Prevenció del Malbaratament Alimentari al sector de la restauració i cuines centrals.

 

  1. Com quantificar el malbaratament alimentari en un restaurant i en un càtering.

És una de les novetats de la llei: l’obligació que té cada establiment de quantificar el malbaratament alimentari. A la Guia podran distingir què es considera malbaratament i què no, i com fer-ho.

 

  1. Recomanacions i exemples per al sector

La guia dóna unes pautes molt útils per ajudar al disseny i l’elaboració de la carta. També com fer una previsió de vendes i gestionar l’estoc.

Quan parlem de reaprofitar aliments, és fonamental seguir unes bones pràctiques de manipulació d’aliments. A la guia també s’explica com seguir aquesta bona praxi i com aprofitar aliments.

 

  1. Casos d’èxit

Tot i que la llei ha entrat en vigor fa molt poc temps, hi ha establiments i negocis que fa temps que apliquen mesures per evitar el malbaratament alimentari. La guia ens mostra l’exemple del càtering de Fira de Barcelona, ​​el restaurant Lluerna (Estrella Michelín, i Estrella Verda Michelín per la seva bona praxi en matèria de sostenibilitat) i de la cadena de restauració del Grup Areas.

 

A més, la Guia incorpora:

 

  • Taula de racions per aliment
  • Com registrar el malbaratament alimentari en un restaurant amb nombre de cubs
  • Com registrar el malbaratament alimentari a pes en un càtering
  • Fitxes de suport
  • Curs de capacitació dels treballadors

 

A què obliga la Llei del Malbaratament Alimentari?

 

  1. Promoure el consum de productes de temporada, de proximitat, ecològics i ambientalment sostenibles.
  2. Facilitar al consumidor que es pugui portar, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de forma clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú.
  3. Utilitzar envasos per al trasllat d’aliments no consumits que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor porti el seu propi envàs.
  4. Adoptar una jerarquia de prioritats amb les pèrdues i malbaratament alimentari.
  5. Evitar actuacions orientades a deixar els aliments en condicions no aptes per al consum o la valorització.
  6. Vetllar per:
  1. a) Capacitar els treballadors perquè actuïn de forma activa en la reducció del malbaratament alimentari i implicar-los en aquesta acció.
  2. b) Aplicar mesures per incentivar la venda de productes amb la data de consum preferent o de caducitat propera.
  3. c) Promoure la prevenció de residus mitjançant accions per reduir el malbaratament alimentari i informar els consumidors sobre els hàbits de consum més responsables.
  4. d) Fomentar les línies de venda de productes amb imperfeccions o desperfectes.
  5. e) Incorporar o millorar la informació sobre l’aprofitament dels aliments i dels bioresidus.
  6. f) Millorar la segregació de la fracció orgànica.
  7. g) Fomentar la venda d’aliments a granel.

 

Especificacions per a les grans empreses

 

La mateixa Llei estableix unes obligacions específiques per a totes les empreses que NO es considerin microempreses (empreses que donen feina a menys de 10 persones i tenen un volum de negoci anual o un balanç general anual no superior a 2 milions d’€):

  1. Disposar d’un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i aplicar-lo.
  2. Reduir, mesurar i informar anualment sobre la quantificació de les pèrdues i el malbaratament alimentari.
  3. Comptabilitzar els productes alimentaris que es destinin a la distribució gratuïta oa l’alimentació animal.

 

Amb aquesta Llei i aquesta Guia elaborada per SAIA per a la Generalitat, Catalunya es posa al capdavant d’Espanya en mesures destinades a evitar el malbaratament d’aliments.

 

Aquí tens l’enllaç per descarregar la guia completa: GUIA

 

Si necessites assessorament per implantar per aplicar la llei i ser un negoci més sostenible, contacta amb SAIA.