Última actualització: 6 abril, 2024
La Guia Oficial ha estat redactada per a ajudar els negocis a adaptar-se i entendre la normativa. La Generalitat de Catalunya, a través de la Conselleria d’Acció Climàtica i Agenda Rural, ha publicat aquesta Guia que ja està disponible. La Guia és un text explicatiu i pràctic de la llei contra el malbaratament alimentari publicada en 2020 a Catalunya i que entrarà en vigor durant el primer semestre del 2024. A Espanya hi ha una proposta de projecte de llei que de moment està parada.
Aquesta Guia ha estat elaborada per la consultora SAIA. Hi podem trobar:
S’estima que a la Unió Europea es malbaraten 88 milions de tones d’aliments a l’any. A Catalunya, l’Agència de Residus calcula aquest malbaratament en 260 mil tones anuals. La majoria es produeix a les cases (el 58%). La resta se’l reparteixen entre el supermercat (16%), l’hostaleria (12%), el comerç al detall i altres serveis.
És una de les novetats de la llei: l’obligació que té cada establiment de quantificar el malbaratament alimentari. A la Guia podran distingir què es considera malbaratament i què no, i com fer-ho.
La guia dóna unes pautes molt útils per ajudar al disseny i l’elaboració de la carta. També com fer una previsió de vendes i gestionar l’estoc.
Quan parlem de reaprofitar aliments, és fonamental seguir unes bones pràctiques de manipulació d’aliments. A la guia també s’explica com seguir aquesta bona praxi i com aprofitar aliments.
Tot i que la llei ha entrat en vigor fa molt poc temps, hi ha establiments i negocis que fa temps que apliquen mesures per evitar el malbaratament alimentari. La guia ens mostra l’exemple del càtering de Fira de Barcelona, el restaurant Lluerna (Estrella Michelín, i Estrella Verda Michelín per la seva bona praxi en matèria de sostenibilitat) i de la cadena de restauració del Grup Areas.
A més, la Guia incorpora:
A què obliga la Llei del Malbaratament Alimentari?
Especificacions per a les grans empreses
La mateixa Llei estableix unes obligacions específiques per a totes les empreses que NO es considerin microempreses (empreses que donen feina a menys de 10 persones i tenen un volum de negoci anual o un balanç general anual no superior a 2 milions d’€):
Amb aquesta Llei i aquesta Guia elaborada per SAIA per a la Generalitat, Catalunya es posa al capdavant d’Espanya en mesures destinades a evitar el malbaratament d’aliments.
Aquí tens l’enllaç per descarregar la guia completa: GUIA.
Si necessites assessorament per implantar per aplicar la llei i ser un negoci més sostenible, contacta amb SAIA.