Congelar peix i marisc. Ho expliquem a La Vanguardia.

22 desembre, 2022
Compartir post:
Congelar peix i marisc. Ho expliquem a La Vanguardia.

Última actualització: 6 abril, 2024

Temps de lectura: 3 minutos

Queden pocs dies pel sopar i dinar de Nadal. Alguns més per al sopar de Fi d’Any. Si compres el peix o el marisc amb la intenció de congelar-lo per als propers dies, has de tenir unes coses en compte. Evidentment, aquests consells us serviran per a tot l’any, no només per a aquestes dates.

 

El procés de bona conservació d’aquests productes comença en el moment de la compra. En el cas del marisc és important comprar-lo viu i amb els ulls brillants i sortints. Aquest és un gran indicador del grau de frescor del producte. Si comprem peces grans, és important assegurar-se que estan ben cobertes de gel. En peixos com la tonyina, això adquireix molta importància ja que aquest peix blau en concret pot desenvolupar histamina, una substància que apareix a temperatura ambient i que ens pot provocar una intoxicació alimentària, aigualint-nos les festes.

 

Un cop tinguem el producte comprat, no ens hem d’entretenir. Com més ràpid tornem a refrigerar-ho, millor. Si la nostra idea és congelar-ho, podem fer-ho directament però seguint les instruccions següents:

 

COM CONGELAR PEIX

 

El peix s’ha de congelar net. És a dir, eviscerats i sense sang. Podem rentar-lo amb aigua, però sense abusar. Un excés d’aigua provocarà que es cobreixi de gel i perdi sabor i aroma.

 

Si pensem consumir el peix cru en forma de cevitxe o sashimi, hem de recordar que han de passar almenys 5 dies al congelador per matar l’anisakis.

 

COM CONGELAR MARISC

 

En aquest punt començarem recomanant una cosa evident: el marisc és molt més bo si és fresc. Però si per alguna raó (econòmica, per temps, etc) consumirem marisc congelat, un altre dels consells és que optem pels mariscs congelats de determinades marques que venen aquest tipus de producte congelat. Per què? Aquesta indústria alimentària disposa de tècniques de congelació molt potents. Congelen a -40ºC i això implica que els vidres d’aigua que es formen són més petits i quan les cuines perden menys aigua.

Si volem congelar marisc fresc hem de tenir en compte que els crustacis petits com llagostins, crancs més petits, escamarlans o gambetes es poden conservar directament en un recipient hermètic sense cuinar-se prèviament, mentre que les nècores i llamàntols, millor coure’ls abans.

 

I com ja hem repetit en alguns articles, la descongelació és millor fer-la a la nevera. La descongelació lenta evita la proliferació de microorganismes.

L’article complet de LA VANGUARDIA en què hem participat, pots llegir-lo aquí.