Última actualització: 29 abril, 2025
Quan es produeix una apagada elèctrica generalitzada (com la que ha afectat la península Ibèrica), sorgeix una preocupació immediata: la seguretat dels aliments emmagatzemats a la nevera i al congelador. Sense refrigeració, els aliments peribles poden fer-se malbé i causar riscos per a la salut. A continuació, presentem una guia pas a pas, amb un to professional però proper, per saber com actuar amb els teus aliments després d’un tall de llum, tant a la llar com en restaurants o altres establiments.
En el moment que se’n va la llum, no obris la porta de la nevera ni del congelador. Això és clau per conservar el fred intern el màxim de temps possible.
– Nevera: manté els aliments freds durant unes 4 hores sense electricitat.
– Congelador ple: conserva una temperatura segura aproximadament 48 hores sense electricitat. Si el congelador està mig ple, aguantarà unes 24 hores.
Consell: Si preveus que el tall serà llarg, intenta aconseguir gel (en cubs, bosses o gel sec) i col·loca’l dins per prolongar el fred. Agrupa els aliments junts dins del congelador; en estar en contacte, mantenen millor la temperatura. Col·loca els productes més peribles (carns, làctics, etc.) a la zona més freda.
Controla el temps que el subministrament elèctric ha estat interromput. El temps és clau per a la seguretat alimentària en aquestes situacions.
– Si l’apagada ha estat breu (1 o 2 hores), gairebé tot estarà fora de perill.
– Si ha estat llarga (8 hores o més), hauràs de ser molt estricte amb què es pot salvar.
Nota: En dies calorosos, els temps de seguretat es poden reduir.
Quan torni la llum, no consumeixis res de seguida. Primer, verifica com han quedat els aliments:
– Si tens un termòmetre de nevera/congelador, comprova la temperatura interna quan torni la llum.
– Si no tens termòmetre, toca els aliments i observa: si encara tenen cristalls de gel (en el cas dels congelats) o estan molt freds al tacte, probablement estiguin bé.
Evita usar l’olfacte o el gust per avaluar si un aliment és segur. No tastis els aliments per veure si estan bé.
Cal llençar si han estat més de 2 hores per sobre dels 4 °C:
– Carns, aus, peixos i marisc, tant crus com cuinats.
– Productes elaborats amb ou cru o semicru: maionesa casolana, truites poc fetes, cremes, mousses, natilles casolanes.
– Làctics frescos: llet, nata, crema de llet, formatges frescos.
– Embotits i fiambres oberts.
– Sobrants cuinats.
– Amanides preparades.
– Postres amb crema o nata.
Es poden conservar:
– Fruites i verdures senceres (sense tallar).
– Formatges curats i mantega.
– Begudes: sucs pasteuritzats, refrescos, aigua, cervesa, vins.
– Condiments: melmelades, mel, crema de cacauet, mostassa, kétchup, escabetxos.
– Pa i rebosteria seca.
– Aliments secs: arròs, pasta, cereals, fruits secs, conserves sense obrir.
Nota: Si un aliment estava obert, com un suc natural o una amanida preparada, cal ser més estrictes: si ha estat més de 2 hores sense fred, millor llençar-lo.
– Cuina completament els productes crus abans de consumir-los.
– Evita recongelar aliments que s’hagin descongelat completament.
– Consumeix els aliments el més aviat possible.
Encara que els aliments que decideixis conservar continuïn sent segurs, la seva vida útil es veurà reduïda. Consumeix-los tan aviat com puguis i no els guardis durant molts dies.
Després d’una apagada:
– Neteja la nevera i el congelador amb aigua calenta i detergent.
– Desinfecta amb una solució de lleixiu apte per a aliments.
– Organitza els productes per a futures emergències i considera tenir reserves de gel si vius en una zona de risc.
Conclusió
Davant d’una apagada, la regla d’or és mantenir el fred i actuar amb precaució. Si mantens la nevera/congelador tancats, guanyes temps valuós. Després, verifica i descarta sense dubtes el que no sigui segur. Cap aliment val una intoxicació: davant el dubte, millor llençar-lo. Amb aquests passos, podràs minimitzar les pèrdues i protegir la salut de la teva família o clients.