24/03/2020

Menjar a domicili i coronavirus: com evitar els riscos


Ja fa més d’una setmana que el Govern va tancar restaurants, bars, cafeteries i assimilables a causa de el nou Coronavirus COVID-19. El repartiment de menjar a domicili , però, segueix permetent-se de moment. Aquest servei, així com el repartiment de la compra d’al supermercat, és d’utilitat en l’actualitat per a aquelles persones que tinguin dificultats per desplaçar-se i no puguin recórrer a terceres persones.

Però … ¿és segur? ¿El menjar a domicili està fora de perill del Coronavirus? En aquest post ho expliquem, ja que es tracta d’una informació que no només és d’utilitat a dia d’avui sinó en eventuals futures pandèmies globals que requereixin la limitació de moviments per no desbordar els sistemes sanitaris.

El risc, segons les evidències, NO està en el menjar

És important recordar que, tal com publicó la EFSA (l’Agència de Seguretat Alimentària Europea), no existeix a dia d’avui cap evidència que el COVID-19 es transmeti a través del menjar. El mètode de transmissió més important és per contacte amb una persona que estigui infectada, mitjançant gotícules procedents del nas o la boca
quan aquesta tus o exhala. Aquestes petites gotes pot inhalar l’altra persona o poden caure sobre objectes i superfícies de l’entorn, de manera que altres persones que els toquin poden resultar infectades si es toquen la cara (ulls, nas, boca) sense rentar-se abans bé les mans. La OMS està investigant si hi ha altres formes de contagi, ja que, com és sabut, es tracta d’un virus nou de què no hi ha molta informació.

Per això és important mantenir-se a més d’1 metre i mig de distància d’una persona que estigui infectada o de qualsevol persona sospitosa estar-ho. És aquí on hi ha el risc Coronavirus en el repartiment a domicili (no només en el de menjar preparat sinó en el de qualsevol article): en la proximitat i/o el contacte entre el repartidor i la persona que rep el menjar.

Recollida de menjar sense contacte per evitar la propagació

Per minimitzar el risc de contagi del COVID-19 a la recepció de menjar a domicili, hem de prendre les mateixes precaucions que amb la recepció de la compra online de supermercat, que ha augmentat exponencialment els últims dies:

  • Mantenir la distància de seguretat recomenadaamb el repartidor. Alguns inclouen segueixen directrius de deixar el menjar a la porteria, al porxo o similar.
  • No pagar amb efectiu (de fet, moltes empreses no ho estan acceptant) sinó amb targeta contactless.
  • Si es disposa d’ella pot evitar-se la exhalació de gotícules utilitzant mascareta , i així dificultar el contagi si s’està infectat i no s’experimenten símptomes. També poden utilitzant-se guants .
  • Després de rebre la mercaderia, s’ha de dipositar en plats, rebutjar els embolcalls, rentar els estris utilitzats per a això i rentar-se les mans.
  • Si poden evitar-ho, les persones de risc no han de ser els que rebin el menjar, i si és inevitable, s’han d’extremar les precaucions.
De tota manera, és important destacar que fins a la data l’evidència indica que el risc que els embolcalls transmetin el virus és molt baix: molt més baix que la via respiratòria. L’important és rentar-se a consciència les mans després de la recepció de la mercaderia. D’altra banda, les empreses de repartiment han de seguir les recomanacions sanitàries també pel que fa a rentat de mans i altres pràctiques.

Pràctiques de precaució al preparar menjar a domicili

Al no haver evidència que el menjar transmeti el virus, no hi ha pràctiques específiques de precaució en la preparació del menjar a domicili per al Coronavirus, sinó que es tracta d’extremar les pràctiques d’higiene ja conegudes. Al fi i al cap, tot i que aquest nou virus és molt més contagiós, la grip també afecta aquests establiments, que han d’adoptar mesures per minimitzar la seva incidència.

En altres posts hem parlat d’aquestes pràctiques pel que fa a higiene personal, manipulació, processos, etc., de manera que en aquest incidirem en les més importants per prevenir el contagi del Coronavirus.

Higiene personal

Rentar-se les mans amb freqüència.

És important rentar-se les mans amb aigua calenta i sabó
durant uns 20 segons abans de començar a treballar, després de manipular aliments crus i durant la preparació de menjars. També després d’anar aL bany, tocar-se el cos, tossir, esternudar, sonar, tocar objectes i a l’agafar d’aliment.

Consell És recomanable portar les ungles el més curtes possible, netes i sense esmalt per evitar que s’acumuli brutícia i bacteris.

Ús de guants i mascaretes

Des del punt de vista de la seguretat alimentària sempre s’ha recomanat utilitzar guants i mascaretes per a la manipulació d’aliments davant de qualsevol simptomatologia de tos i esternuts a causa de qualsevol malaltia. En un context de risc del COVID-19 es fa més necessari posar l’accent en la necessitat de la seva utilització. És important canviar els guants periòdicament i quan es canviï el tipus d’aliment o estri que s’està manipulant. La mascareta ha tapar el nas i la boca .

Restringir pas a zona cuina

Respectar els circuits d’entrada i sortida i pas de la cuina. És recomanable no permetre el pas a proveïdors o qualsevol altra persona aliena ja que pot introduir contaminacions diverses en les àrees de manipulació o emmagatzematge d’aliments.

Estar alerta als símptomes

Qualsevol símptoma relacionat amb el COVID-19 (febre, tos, malestar, etc.) que experimenti qualsevol treballador ha de ser comunicat immediatament a la persona responsable i el personal mèdic haurà de donar el vistiplau per poder treballar.

Empaquetat del menjar

Higiene

No tocar la part interna dels recipients i estris utilitzats per a l’empaquetat per evitar la contaminació (que ja de per si, com hem dit, es considera complicada en aquest tipus de superfícies), netejar i desinfectar els estris i les superfícies al canviar el tipus d’aliment i cada vegada que es reposin els aliments per evitar contaminacions creuades entre aliments, col·locar, tapar i protegir correctament tots els aliments, evitar col·locar-los uns sobre els altres per evitar la contaminació del coronavirus. No s’ha de reutilitzar mai les restes dels aliments, un cop finalitzat el servei s’han de rebutjar.

Neteja i desinfecció de superfícies i estris

  • La cuina ha de netejar i desinfectar després de cada servei.
  • Cadascun dels estris, superfícies, equips, etc., s’han de netejar i desinfectar freqüentment evitar riscos de contaminació creuada, especialment per les gotícules que exhalen els treballadors, d’acord amb el pla de neteja que hàgim elaborat.

A SAIA també hem publicat recentment una guia amb les marques de desinfectants més adequades per netejar cuines.

Recórrer a l’auditoria de professionals

Qualsevol establiment que prepari menjar a domicili ha d’extremar la precaució durant el temps que duri la emergència sanitària , i no està de més assegurar que les pràctiques d’higiene que porta a terme són les correctes amb un professional de la seguretat alimentària com SAIA.

Vull informar-me




No et perdis cap post!

Inscriu-te al nostre newsletter i els rebràs al teu correu.


© SAIA 2020