Última actualització: 4 abril, 2024
Les malalties alimentàries, més conegudes com a malalties transmeses pels aliments, són aquelles causades per una toxiinfecció alimentària, que es desenvolupa després la ingestió accidental d’aliments (sòlids o líquids) contaminats per bacteris i virus (els focus més comuns), paràsits, químics, etc. Algunes toxiinfeccions alimentàries no arriben a ser detectades, ja que passen per un lleu malestar estomacal, mareig, etc., dels quals se sol recuperar un sol per si mateix, però unes altres poden produir trastorns gastrointestinals, tals com diarrees, nàusees i vòmits, a vegades acompanyats de febre i en determinats casos poden desembocar en malalties greus. També es coneixen com a malalties alimentoses no tòxiques les produïdes per una al·lèrgia o intolerància alimentària.
Les causes més freqüents d’aquest tipus de malalties solen ser els bacteris, els virus i els paràsits, encara que també els químics. Alguns exemples ben coneguts són les causades per la Salmonel·la (com la salmonel·losi) en ocells de corral, per la Listeria monocytogenes (com la listeriosi) en lactis, carns i peixos i per norovirus en qualsevol tipus d’aliments (causant gastroenteritis, entre altres). En els següents apartats detallem cadascuna d’aquestes causes.
La major part de malalties alimentàries poden evitar-se amb una correcta manipulació d’aliments (rutines adequades d’higiene, cocció suficient, emmagatzematge apropiat, etc.) en qualsevol de les fases de la cadena alimentària (cultiu, collita o matança, processament, emmagatzematge, transport, etc.). En el nostre blog hem tractat diversos posts sobre com manipular aliments de forma adequada per a evitar toxiinfeccions alimentàries.
Els bacteris són petits microorganismes que poden provocar infeccions en el sistema digestiu. Moltes d’elles no són nocives, i de fet es poden trobar de forma natural dins del nostre cos, però la presència d’un volum elevat de bacteris en un aliment pot generar toxines, una de les causes més habituals de les malalties alimentàries.
La Salmonel·la és un bacteri que pot provocar una malaltia alimentària anomenada salmonel·losi, una de les més comunes i esteses. Si bé la majoria de casos són de caràcter lleu, algunes vegades poden produir-se complicacions que poden tenir resultat mortal, depenent de les característiques de la persona afectada i de la substància ingerida.
Aquest bacteri pot trobar-se en gran varietat d’aliments, entre ells la carn, els ous, la fruita, els germinats, les verdures i els processats (cremes, derivats carnis, elaborats vegetals etc) que afecten directament els intestins dels humans i alguns animals. En els últims anys s’han trobat els brots de la infecció en aliments com, els ous, la tonyina, el pollastre… etc.
L’E. coli, l’abreviatura d’Escherichia coli, és un bacteri que es troba de forma natural a l’intestí dels humans i dels animals, però hi ha ceps que produeixen una toxina, denominada Shiga, que pot causar greus malalties després de la ingestió d’aliments contaminats per ella. Encara que la majoria dels casos la malaltia es cura de manera espontània, en persones vulnerables com a nens petits i ancians pot donar lloc a la síndrome hemolítica urèmica, que pot arribar a ser mortal.
El bacteri es transmet a éssers humans pel consum d’aliments com la carn picada crua o poc cuita, llet crua, i hortalisses i llavors germinades crues o contaminades.
El bacteri Listeria monocytogenes pot causar una malaltia coneguda com a listeriosis, que no és de les més freqüents, però sí que té una taxa de mortalitat alta quan es produeix, convertint-se en un problema greu de salut pública. A diferència d’altres bacteris, la L. monocytogenes pot sobreviure i reproduir-se a les baixes temperatures habituals. La principal afectació la sofreixen embarassades, ancians i pacients amb el sistema immunitari afeblit.
Els aliments amb el risc de contenir aquests bacteris són els companatges i productes carnis llestos per a menjar, sigui bullits, curats o fermentats, formatges i peixos fumats.
El bacteri Campylobacter jejuni, o C. jejuni, és una de les quatre principals causes mundials de malalties diarreiques, i és considerada com la causa bacteriana més freqüent de gastroenteritis en el món. Com en el cas d’altres bacteris, els seus efectes no solen provocar complicacions, però poden arribar a causar morts en casos de persones vulnerables com a nens petits i persones d’edat avançada.
Els aliments que poden contenir aquest bacteri són el pollastre cru o mal cuit i en la llet no pasteuritzada.
El Clostridium botulinum, o C. botulinum és un bacteri poc freqüent però greu, que pot produir una toxina que afecta el sistema nerviós. Es troba en el sòl, i per tant pot contaminar els aliments en la collita, i els animals que consumeixen aquests aliments, i en última instància als humans. La seva principal característica és que pot multiplicar-se en absència d’oxigen.
Els aliments de risc de contaminació són molt diversos, encara que sol trobar-se en enllaunats i peixos salats i fumats.
Els virus són agents infecciosos microscòpics acel·lulars, més petits que els bacteris, que contenen material genètic i que només poden multiplicar-se dins de les cèl·lules d’altres organismes. Aquestes infeccions poden causar malalties i contagiar-se d’unes persones a unes altres a través del contacte entre elles o del contacte amb aliments, superfícies o objectes que després toquen altres persones. Els dos virus més comuns transmesos pels aliments són el norovirus i l’hepatitis A.
Un de cada cinc casos de gastroenteritis aguda que provoca nàusees i vòmits és causat per norovirus. Aquest virus, que prové de la família de Caliciviridae, és un dels causants de gastroenteritis no bacteriana en el món i responsable de la gran majoria de toxiinfeccions alimentàries víriques.
Qualsevol aliment pot contaminar-se amb un norovirus per contacte, generalment a causa d’un insuficient o incorrecta rentada de mans.
l’Hepatitis A és una malaltia hepàtica transmesa pel virus de l’hepatitis A. Es transmet, entre altres, per aliments contaminats, concretament per aliments contaminats per la femta d’una persona contaminada, i és una de les poques malalties alimentàries que poden prevenir-se per mitjà de la vacunació.
Els aliments de risc de contaminació d’hepatitis A són mariscos crus o poc bullits d’aigües contaminades, aliments crus en general i aigua potable contaminada.
Els paràsits són organismes que viuen dins d’uns altres. Són relativament poc freqüents en països desenvolupats com els de la Unió Europea. Els que tenen més incidència a Europa són el Cryptosporidium parvum, Giardia intestinalis i Trichinella spiralis.
Es tracta de paràsits que contaminen l’aigua estant presents en la femta de persones o animals infectats. Aquesta aigua entra en contacte amb aliments durant el cultiu o preparació i pot contaminar-los amb aquests paràsits, i al seu torn, aquests poden contagiar per contacte altres aliments sense una rutina correcta de rentada de mans i altres pautes de manipulació d’aliments.
La Trichinella spiralis és un paràsit en forma de cuc rodó que pot causar triquinosis, una malaltia no gaire freqüent a Espanya que pot ser mortal, encara que si es diagnostica a temps l’índex de mortalitat és molt baix.
Els aliments que poden causar triquinosis solen ser la carn de caça o els seus productes derivats, o el consum de porc cru o mal cuit.
Els col·lectius més vulnerables a l’hora de contreure i desenvolupar malalties alimentoses són aquells que tenen el seu sistema immunitari compromès, és a dir pacients amb defenses baixes o malalties que les comprometen, bebès i nens, persones majors i dones embarassades.
En el nostre post anterior sobre toxiinfeccions alimentàries pot trobar-se informació els símptomes de toxiinfecció alimentària depenent de cada causa concreta. No obstant això, podem agrupar els símptomes més comuns:
Aquests símptomes solen ser lleus i desaparèixer al cap de poques hores o als diversos dies, però en alguns casos poden arribar a produir deshidratació severa, síndrome hemolítica urèmica, i fins i tot, segons les causes, problemes respiratoris per paràlisi muscular, avortaments en embarassades, etc.
Quan la causa de la malaltia és C. botulinum o alguns químics, poden produir-se símptomes com:
Evitar toxiinfeccions alimentàries que provoquen malalties se centra especialment a evitar la contaminació creuada que en la majoria de casos es produeix per petits “vicis” que generen perills reals en un percentatge de casos molt baix, però un només cas pot ser fatal. Un exemple molt habitual és alguna cosa que pot semblar impossible per la seva aparença senzilla: una rentada incorrecta de mans.
En el cas de negocis relacionats amb la indústria alimentària i de l’aigua és imperatiu posar-se en mans d’una consultoria en seguretat alimentària per a rebre la formació adequada que minimitzi els riscos de contaminació creuada i aprofundeixi en altres aspectes com una correcta traçabilitat per a reaccionar adequadament en casos de problemes, i així no posar en risc la reputació i l’economia del negoci.