Com saber si un ou està en mal estat? Responem totes les preguntes sobre l’ou.

13 setembre, 2021
Compartir post:
Com saber si un ou està en mal estat? Responem totes les preguntes sobre l’ou.

Última actualització: 6 abril, 2024

Temps de lectura: 8 minutos

Com saber si un ou està en mal estat? Responem totes les preguntes sobre l’ou.

 

¿S’han de rentar els ous? Cal guardar els ous a la nevera? Pots menjar ou cru si estàs embarassada? Són moltes les preguntes que se’ns planteja a través de l’ou, sens dubte un dels aliments estrella a la dieta mediterrània. Però per les seves característiques és un producte amb el qual cal tenir una especial cura ja que una manipulació incorrecta pot ser un problema de salut. I és que l’ou és un dels principals aliments implicats en toxiinfeccions alimentàries. Només amb ser conscients d’algunes coses podem evitar problemes. Responem les principals preguntes al voltant d’aquest producte imprescindible a les llars.

 

Per què és perillós l’ou?

El gran problema de l’ou es diu salmonel·la, present a la closca. Aquesta closca és porosa però l’ou es protegeix gràcies a la cutícula fina blanca que tots reconeixem. La salmonel·la és la causant de la salmonel·losi, una malaltia que provoca un gran malestar fins al punt que pot requerir ingrés hospitalari.

Hem de ser especialment curosos si mengem ou cru no pasteuritzat. Per exemple, amb les postres casolanes en què l’ou no passa per un procés de cocció. Parlem, per exemple, d’un tiramisú, mousse o una merenga. Si aquestes postres els has adquirit en una pastisseria no hauries de tenir cap problema ja que aquests establiments treballen des de fa anys amb ou pasteuritzat per evitar, precisament, toxiinfeccions alimentàries. Amb les maioneses casolanes també cal tenir molta precaució, especialment a l’estiu. Cal menjar-les a l’hora i no guardar-mai. Compte també amb aquesta truita de patates que queda una mica crua, no la guardes a la nevera, i te la menges unes hores més tard. Les truites, o es mengen de seguida o cal guardar-les a la nevera. Totes aquestes indicacions es fan especialment importants de seguir durant l’estiu ja que la salmonel·la es multiplica amb més facilitat.

Quan és segur un ou?

Quan més segur és menjar ou és si s’ha cuinat a una temperatura de 75 º C o superior durant uns 5 minuts.

 

Pots menjar ou durant l’embaràs?

La cura que has de tenir amb l’ou és la mateixa tant si estàs embarassada com si no ho estàs. Encara que a internet pots trobar articles on s’afirma que aquesta malaltia pot provocar parts prematurs o avortaments, des de SAIA volem llançar un missatge de tranquil·litat. La salmonel·losi no és causa d’avortament. Això sí, com hem comentat abans, pot requerir fins i tot d’hospitalització si la toxiinfecció és aguda.

 

¿Es pot menjar un ou trencat?

No. Quan un ou es trenca, la salmonel·la s’introdueix a l’interior de l’aliment. Si traiem un ou de la caixa o de la nevera i ens adonem que està trencat, millor llençar-lo. I és que no sabem si l’ou es va trencar durant el transport a casa, o en el propi supermercat al manipular les caixes. Com més temps passi des de la ruptura de l’ou, més es reprodueix la salmonel·la. Si fem una truita, que no es qualla del tot, amb un ou que porta trencat diversos dies, podem emmalaltir de salmonel·losi.

 

Es poden rentar els ous?

Rentar els ous no serveix de res ja que l’aigua ni els desinfecta ni elimina la salmonel·la.

La cutícula tan fina que tenen els ous exerceix de barrera protectora natural per separar el rovell i la clara de la closca. Amb la pressió, aquesta cutícula es pot trencar i sempre hi ha risc que aquests bacteris passin a la part que mengem. En cas que la brutícia sigui considerable, se li pot aplicar una mica d’aigua, però just abans de la cocció. És a dir, el que no heu de fer és rentar-los i guardar-los.

 

Una mala costum: separar el rovell de la clara amb la closca de l’ou,

No som conscients de fins a quin punt les closques dels ous estan contaminades. Amb aquesta pràctica afavorim que els bacteris presents a la closca de l’ou, passin a l’aliment. Pel mateix motiu, tampoc és aconsellable trencar l’ou en el recipient on ho batrem o amb la forquilla que farem servir per fer-ho.

 

¿Els ous s’han de guardar en la nevera?

Al supermercat trobem els ous a les prestatgeries però quan arribes a casa, els posem a la nevera. Per què? Aquesta és l’explicació. La cutícula, és a dir, aquesta capa fina que envolta a l’ou per sota de la closca, pot trencar-se amb un canvi brusc de temperatura. Això suposaria un gran risc per a la nostra salut, perquè aquesta fina capa és la que protegeix l’ou de la salmonel·la que conté a la closca. Si anem traient i posant els ous dins i fora de la nevera, la protecció natural es podria perdre al trencar-se la cutícula. Per això al supermercat opten per deixar-los fora, perquè la manipulació de treballadors i clients no danyi el producte. També hi ha una altra raó. Tots els productes refrigerats que comprem al supermercat pateixen condensació durant el trajecte fins a casa. Estan mullats per fora. Aquesta humitat, en l’ou, afavoreix el creixement de patògens.

 

En canvi, quan arribem a casa, podem guardar-los a la nevera i només hauríem treure’ls per cuinar-los. Deixar-los a la nevera també respon a una raó: l’aire triga més temps a entrar i l’ou queda més concentrat quan es cou o es fregeix. És a dir, la nevera contribueix al fet que l’ou conservi una clara més densa i un rovell més centrat. El més important és que l’ou no estigui en ambients amb una temperatura superior a 25 ºC.

 

A quina part de la nevera cal guardar els ous?

“Fàcil”, pensaràs. “A la porta de la nevera, on hi ha l’espai reservat per a ells”. Doncs la veritat és que no seria el més segur. Sobretot si aquest espai està a la part superior de la nevera. És un producte cru, amb salmonel·la a la closca com hem repetit constantment i per això no és bo posar-lo en la part de dalt de la nevera ja que la contaminació va de dalt a baix. La mateixa direcció que el fred. És a dir, que l’ideal és guardar els ous a la part inferior de la nevera.

 

Com interpretar els dígits dels ous?

En els ous hi ha imprès un codi com aquest: 1ES24070546. El primer número pot ser un 0, que significa que és de producció ecològica, un 1 que seria un ou procedent de gallines camperes, un 2 si procedeix de gallines criades en sòl o un 3 si les gallines s’han criat en gàbies. Per a saber més pots consultar el següent link de l’associació espanyola de productors d’ous El següent codi (ES) indica el país. En aquest cas, fa referència a Espanya. La resta de el codi indica la província, el municipi i la granja de procedència. Si vols saber si l’ou és de proximitat i ha estat criat amb la màxima qualitat, és ideal que sàpigues reconèixer el primer número, el codi de país i el de la província. Així, segur que compres amb les màximes garanties. El codi de la província és el mateix que el codi postal. Si comença per 08, vol dir que és el de Barcelona.

No hi ha data de caducitat en l’ou, com sé que encara està fresc?

La prova per saber si un ou és fresc és senzilla i només es necessita un bol o un recipient profund ple d’aigua freda. Si a l’introduir l’ou a l’aigua, s’enfonsa o es manté en el fons, l’aliment està fresc o en perfecte estat. Si al submergir l’ou, aquest es queda enfonsat però es manté dret, vol dir que ja no està tan fresc. I si el que passa quan el submergim és que l’ou sura en la superfície vol dir que no està en bon estat. Això es deu al fet que la closca cada vegada és més porosa i entra més aire a l’interior que fa que l’ou es faci malbé, i que floti en l’aigua. Per a saber més de la vida útil dels ous i altres productes pots veure l’article que vam fer març, punxa aquí per a veure’l.